Одабрано Свијет

Пољска православна црква Вартоломеју: Не признајемо „украјинску цркву“ створену од расколника

ВАРШАВА ЗБОГ СВОЈЕ РУСОФОБИЈЕ ПОДРЖАВА У СВЕМУ УКРАЈИНУ, АЛИ НЕ И ПОГЛАВАР ППЦ САВА
  • Митрополит Сава позвао патријарха Вартоломеја да сазове скуп свих поглавара помесних православних цркава на којем би се разматрало питање Украјине. Још му је скренуо пажњу и да помесне православне цркве сматрају да се аутокефалност може дати само на предлог Мајке-Цркве после консултација са свим православним поглаварима

ЗВАНИЧНА Пољска у својој русофобији подржава Украјину и онда када би требало да је осуди и да је то и на пољску штету. Међутим, Пољска православна црква се држи сасвим друкчије.

Њен поглавар – митрополит Варшавски и целе Пољске Сава – упутио је управо Цариградском патријарху Вартоломеју писмо којим га је обавестио да Пољска црква „не признаје структуру која је недавно створена у Украјини од њених расклоника“.

Упозорио га је да „сабор уједињења“, који је одржан у Кијеву под покровитељством Цариградске патријаршије, „није решио проблем раскола“ већ га је још више заоштрио.

Писмо митрополита Саве је званични одговор Пољске православне цркве на писмо које је Вартоломеј претходних дана упутио поглаварима помесних цркава у којем их је обавестио о „резултатима  сабора уједињења“ и изразио наду да ће притзнати „нову цркву и њеног предстојатеља митрополита Епифанија“.

Сава је упозорио Цариград да је „сабор уједињења“ у украјинском друштву створио много „боилних појава, не само црквених него и социјално-политичких“.

Поглавар ППЦ је указао да су у раду „сабора уједињења“ учествовали практично само представници расколничких група лишени статуса свештеника и епископа“, па упозорио:

„Указујемо да забрану богослужења – по древној традицији укида онај ко је ту забрану и поставио. Осим тога, код Филарета (вође главне расколничке структуре у Украјини) нисмо видели никакво кајање нити смиреност што обично мора претходити укидању забране. Тога није било. У томе и јесте проблем. Такозваном `митрополиту Епифанију`, који је заправо световно лице, нанета је штета“.

Митрополит Сава је позвао патријарха Вартоломеја да сазове скуп свих поглавара помесних православних цркава на којем би се разматрало питање украјине.

Вартоломеју је још скренуо пажњу и да помесне православне цркве сматрају да се аутокефалност може дати само на предлог Мајке-Цркве после консултација са свим православним поглаварима.

http://fakti.org/orthodox-point/poljska-pravoslavna-crkva-vartolomeju-ne-priznajemo-ukrajinsku-crkvu-stvorenu-od-raskolnika

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар