Одабрано Свијет

Помпео стиже у централну Европу да зауставља Турски ток и сузбија утицај Русије и Кине

ОД БУДИМПЕШТЕ ЋЕ ТРАЖИТИ ДА СЕ ОКРЕНЕ ТЕРМИНАЛУ ЗА ТЕЧНИ ГАС НА КРКУ
  • Неименовани функционер Стејт департмана открио да ће Помпео у Будимпешти разговарати о учвршћивању америчко-мађарских веза у сфери безбедности и на плану „супротстављања руској агресији“ и да ће затражити и повећавање „потенцијала НАТО за обуздавање (Русије)“
  • Исти амерички дипломата је навео: „Ми покушавамо да у целој Централној Европи повећамо своју дипломатску, трговинску и културну укљученост. Током последњих десетак година постојао је дефицит америчког активног учешћа у централној Европи, што је створило вакуум који су Русија и Кина са радошћу попуниле“

НИЈЕ само гасовод Северни ток-2 трн у америчкој геополитичкој пети.

Дражавни секретар САД Мајк Помпео, који је на тај положај дошао са места директора ЦИА, открио је да ће за време своје европске турнеје чинити све што буде могао за заустављање и другог руског гасовода у изградњи – Турског тока.

Помпео ће између 11-ог и 15-фебруара посетити Мађарску, Словачку, Пољску, Белгију и Исланд. У Стејт департману – управо због поменутих гасовода – највећи значај придају његовим посетама Будимпешти и Варшави.

Неименовани представник Стејт департмана открио је да ће Помпео предложити Мађарској да се прикључи онима на истоку Европе који се руским гасоводима противе под заставом борбе за „диверсификацију снабдевања“.

У то име ће тражити од владе Виктора Орбана да одустане од Турског тока и да се окрене терминалу за прихват течног (америчког) гаса на острву Крк.

Исти функционер америчке дипломатије навео је да ће Помпео у Будимпешти разговарати о учвршћивању америчко-мађарских веза у сфери безбедности и на плану „супротстављања руској агресији“.

Затражиће и повећавање „потенцијала НАТО за обуздавање (Русије)“.

Помпео ће, дакле, објашњавати мађарској влади да је жртва руске агресије само што она тога није свесна.

Отворено ће затражити и да Будимпешта престане да бвлокира контакте између Украјине и НАТО (Мађарска то чини зато што је незадовољна положајем своје мањине под влашћу Кијева).

Нови моменат је признање из Стејт департмана да ће Помпео турнеју искористити и за „сузбијање утицаја Русије и Кине“ у центру и на истоку Европе.

Исти његов представник је навео:

„Ми покушавамо да у целој Централној Европи повећамо своју дипломатску,трговинску и културну укљученост. Током последњих десетак година постојао је дефицит америчког активног учешћа у централној Европи, што је створило вакуум који су Русија и Кина са радошћу попуниле“.

Турски ток треба да има два цевовода пропусне моћи 15,5 милијарди кубних метара гаса гаодишње сваки.

Први цевовод, који ће снабдевати Турску, треба да профункционише крајем 2019-те.

Траса другог цевовода није јопш потпуно опредељена јер Москва инсистира на чврстим гаранцијама Европске уније да га неће задесити судбина Јужног тока.

Мађарска се активно залаже за то да други крак добије копнени наставак преко територија Бугарске и Србије и да стигне до ње.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pompeo-stize-u-centralnu-evropu-da-zaustavlja-turski-tok-i-suzbija-uticaj-rusije-i-kine

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар