Odabrano Svijet

Pompeo stiže u centralnu Evropu da zaustavlja Turski tok i suzbija uticaj Rusije i Kine

OD BUDIMPEŠTE ĆE TRAŽITI DA SE OKRENE TERMINALU ZA TEČNI GAS NA KRKU
  • Neimenovani funkcioner Stejt departmana otkrio da će Pompeo u Budimpešti razgovarati o učvršćivanju američko-mađarskih veza u sferi bezbednosti i na planu „suprotstavljanja ruskoj agresiji“ i da će zatražiti i povećavanje „potencijala NATO za obuzdavanje (Rusije)“
  • Isti američki diplomata je naveo: „Mi pokušavamo da u celoj Centralnoj Evropi povećamo svoju diplomatsku, trgovinsku i kulturnu uključenost. Tokom poslednjih desetak godina postojao je deficit američkog aktivnog učešća u centralnoj Evropi, što je stvorilo vakuum koji su Rusija i Kina sa radošću popunile“

NIJE samo gasovod Severni tok-2 trn u američkoj geopolitičkoj peti.

Dražavni sekretar SAD Majk Pompeo, koji je na taj položaj došao sa mesta direktora CIA, otkrio je da će za vreme svoje evropske turneje činiti sve što bude mogao za zaustavljanje i drugog ruskog gasovoda u izgradnji – Turskog toka.

Pompeo će između 11-og i 15-februara posetiti Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Belgiju i Island. U Stejt departmanu – upravo zbog pomenutih gasovoda – najveći značaj pridaju njegovim posetama Budimpešti i Varšavi.

Neimenovani predstavnik Stejt departmana otkrio je da će Pompeo predložiti Mađarskoj da se priključi onima na istoku Evrope koji se ruskim gasovodima protive pod zastavom borbe za „diversifikaciju snabdevanja“.

U to ime će tražiti od vlade Viktora Orbana da odustane od Turskog toka i da se okrene terminalu za prihvat tečnog (američkog) gasa na ostrvu Krk.

Isti funkcioner američke diplomatije naveo je da će Pompeo u Budimpešti razgovarati o učvršćivanju američko-mađarskih veza u sferi bezbednosti i na planu „suprotstavljanja ruskoj agresiji“.

Zatražiće i povećavanje „potencijala NATO za obuzdavanje (Rusije)“.

Pompeo će, dakle, objašnjavati mađarskoj vladi da je žrtva ruske agresije samo što ona toga nije svesna.

Otvoreno će zatražiti i da Budimpešta prestane da bvlokira kontakte između Ukrajine i NATO (Mađarska to čini zato što je nezadovoljna položajem svoje manjine pod vlašću Kijeva).

Novi momenat je priznanje iz Stejt departmana da će Pompeo turneju iskoristiti i za „suzbijanje uticaja Rusije i Kine“ u centru i na istoku Evrope.

Isti njegov predstavnik je naveo:

„Mi pokušavamo da u celoj Centralnoj Evropi povećamo svoju diplomatsku,trgovinsku i kulturnu uključenost. Tokom poslednjih desetak godina postojao je deficit američkog aktivnog učešća u centralnoj Evropi, što je stvorilo vakuum koji su Rusija i Kina sa radošću popunile“.

Turski tok treba da ima dva cevovoda propusne moći 15,5 milijardi kubnih metara gasa gaodišnje svaki.

Prvi cevovod, koji će snabdevati Tursku, treba da profunkcioniše krajem 2019-te.

Trasa drugog cevovoda nije jopš potpuno opredeljena jer Moskva insistira na čvrstim garancijama Evropske unije da ga neće zadesiti sudbina Južnog toka.

Mađarska se aktivno zalaže za to da drugi krak dobije kopneni nastavak preko teritorija Bugarske i Srbije i da stigne do nje.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pompeo-stize-u-centralnu-evropu-da-zaustavlja-turski-tok-i-suzbija-uticaj-rusije-i-kine

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar