Одабрано Свијет

Потпредседник Бундестага затражио да Берлин протера америчког амбасадора Ричарда Гренела

ТО ЈЕ ОНАЈ „ТРАМПОВ ЧОВЕК ОД ПОВЕРЕЊА“ КОД КОЈЕГ ТАЧИ ИДЕ НА КОНСУЛТАЦИЈЕ
  • Волфганг КУБИЦКИ: „Тај амерички дипломата се понаша као врховни комесар окупационе власти. Њему мора бити стављено до знања да наша  толерантност има границе. Немачка не сме трпети Гренелове покушаје да се меша у политику суверене државе каква је Немачка“

АНГЕЛА Меркел вуче реалне потезе који нису по вољи званичном Вашингтону – пример је гасовод Северни ток-2 – али се чува отворених политичких сукобљавања и јаких речи.

Многи око ње и испод ње више се, међутим, не либе да Американцима „покажу зубе“.

Управо је потпредседник Бундестага Волфганг Кубицки оштро критикао амбасаора САД у Берлину Ричарда Гренела и  јавно затражио да буде проглашен за persona non grata.

У интервјуу француској новинаској агенцији АФП објаснио је зашто тражи гренелово протеривање:

„Тај амерички дипломата се понаша као врховни комесар окупационе власти. Њему мора бити стављено до знања да наша толерантност има границе. Немачка не сме трпети Гренелове покушаје да се меша у политику суверене државе каква је Немачка“.

Кубицки је потпредседник опозиционе али парламентарне Слободне демократске  партије, а имао је у виду Гренелове претње санкцијама немачким компанијама које учествују у пројекту Северни ток-2, критиковање берлина што војне расходе не подиже до 2 одсто националног БДП, јавно замерање недељнику Der Spiegel да се служи „антиамеричком реториком“…

Зато је Кубицки пред камерама сугерисао свом министру спољних послова Хајко Масу да протера Гренела који је – као последњи „испад“ – себи дозволио да критикује немачког министра финансија Олафа Шолца због буџетског плана Немачке за неколико наредних година.

Гренелу се није свидело – а то је онај „Трампов човек од поверења“ код којег на консултације одлази Хашим Тачи – што је Шолц  у план унео војне расходе који су „далеко од потребних два одсто БДП“.

Волфганг Кубицки

Кубицки је нагласио да нема намеру да штити Шолца, који уме и сам дса се брани, па додао:

„Не смемо више дозвољавати да се амерички амбасадор меша у политичке ствари немачке“.

Шолц је у поменутом плану предложио да Немачка наредне године војне расходе подигне на 1,37 одсто свог БДП и да се до 2022-ге „приближи 2 0дсто БДП“, а да их већ 2023-ће спусти на 1,25 одсто БДП. То би у 2023-ој значило реално смањење за 50,2 милијарде долара.

У фебруару је Гренел јавно спочитавао влади Меркелове да Берлин не сме штедети на одбрани јер јој је „Русија на прагу“.

http://fakti.org/globotpor/potpredsednik-bundestaga-zatrazio-da-berlin-protera-americkog-ambasadora-ricarda-grenela

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар