Odabrano Svijet

Putin liderima G7: Izvolite, biće nam drago da vas vidimo u Moskvi

INVENTIVAN ODGOVOR JER JE G8 PRESTALA DA POSTOJI ZBOG ZAPADNOG BOJKOTA NJENOG SAMITA U RUSIJI

Ruski lider govori na samitu Šangajske organizacije za saradnju

  • Od signala vodećim zapadnim zemljama mnogo je značajnije što je ruski lider sa samita ŠOS poručio da je projekat Velikog Evroazijskog partnerstva – na kome rade Rusija i Kina – otvoren za sve zemlje te organizacije

OČEKIVALO se da će Vladimir Putin odreagovati na inicijativu Donalda Trampa da se Rusija vrati u klub vodećih država svijeta, da se ponovo uspostavi G8. Ali, odgovorio je – na inventivan i prilično neočekivan način.

Liderima zemaljaG7 poručio je da su dobrodošli u Moskvu.

Izgovorio je, zapravo, ovo: „Biće nam drago da ih vidimo u Moskvi… Mi iz G7 nismo izlazili. Kolege iz G7 naprosto su odbile da (2014-te) dođu na samit u Rusiji. Dakle: izvolite, biće nam drago da vas vidimo u Moskvi“.

Izbjegao je, dakle, svako izjašnjavanje u stilu: sviđa mi se Trampova ideja, rado ćemo se vratiti u G7… Štaviše, poslao im je signal, ali i poruku: nama nije važna G7, ali hajde da pregovaramo i sarađujemo.

Svi lideri G7 – osim Trampa, Tereze Mej i Đuzepe Kontea –bili su nakon 2014-te u Moskvi ili Sočiju.

Putin je danas pukim „brbljanjem“ nazvao optužbe na račun Moskve iznijete na samitu G7.

Putin je na samitu ŠOS, u kineskom gradu Ćingdau, rekao novinarima da su tvrdnje članica G7 o destabilizujućim aktivnostima Rusije potpuno neutemeljene, kao i optužbe za umiješanost Moskve u trovanje britanskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji.

Međutim, mnogo je značajnije što je sa samita ŠOS poručio da je projekat Velikog Evroazijskog partnerstva – na kome rade Rusija i Kina – otvoren za sve zemlje te organizacije.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar