Video Odabrano Svijet

Rusija demonstrira Zapadu udarnu moć velikih vojnih snaga na ogromnom prostoru

„VOSTOK-2018“ - SA 300.000 VOJNIKA, 36.000 TENKOVA I DRUGIH OKLOPNIH VOZILA, 1.000 BORBENIH LETJELICA
  • Vježbe će obuhvatiti pet poligona kopnenih snaga i četiri poligona jedinica PVO i Vazdušno-kosmičkih snaga uz obale Japanskog i Ohotskog moru i Beringovog moreuza
  • Član ruske Akademije vojnih nauka Aleksandar BARTOŠ: „Očito je rješeno da se prodemonstriraju mogućnosti naših Oružanih snaga da u kratkim rokovima predislociraju značajne jedinice i ratnu teniku na velika rastojanja, a da se znatne snage angažuju na jednom od pravaca udara. Mislim da će Vostok-2018 biti iskorišćen za prenošenje iskustava iz sirijskog rata na maksimalno veliki broj vojnika i oficira“
  • Portparol Kremlja Dmirtij PESKOV rekao da su vježbe opravdane imajući u vidu „agresivne i neprijateljske” stavove prema Rusiji

RUSIJA je započela najavljene velike vojne vežbe „Vostok-2018”. Najveće od perioda Hladnog rata.

Zapadni mediji uveliko pišu da je „Vostok-2018“ u fuunkciji „plašenja NATO“.

U vježbu, koja obuhvata ogroman prostor i više poligona i lokacija, uključeno je preko 297.000 ruskih vojnika. Plus 3.200 Kineza koji su u istočni Sibir stigli sa brojnim oklopnim vozilima i avionima.

U vježbu, koja će potrajati do 17. septembra, uključeni su i vojnici Mongolije.

Ministarstvo odbrane RF unaprijed je objavilo da je u vježbu uključeno 36.000 tenkova i drugih oklopnih i ostalih vojnih, zajedno sa 1.000 vojnih letjelica i 80 brodova.

Vježbe će obuhvatiti pet poligona kopnenih snaga i četiri poligona jedinica PVO i Vazdušno-kosmičkih snaga uz obale Japanskog i Ohotskog moru i Beringovog moreuza.

Portparol Kremlja Dmirtij Peskov rekao je da su vježbe opravdane imajući u vidu „agresivne i neprijateljske” stavove prema Rusiji.

Prema riječima načelnika Generalštaba ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, pravi manevri počeće u četvrtak i trajati pet dana.

Centralni dio vježbe trajaće četiri dana, a član ruske Akademije vojnih nauka Aleksandar Bartoš tim povodom naglašava:

„Očito je rješeno da se prodemonstriraju mogućnosti naših Oružanih snaga da u kratkim rokovima predislociraju značajne jedinice i ratnu teniku na velika rastojanja, a da se znatne snage angažuju na jednom od pravaca udara. Mislim da će Vostok-2018 biti iskorišćen za prenošenje iskustava iz sirijskog rata na maksimalno veliki broj vojnika i oficira.“

Nezvanično, u Siriji nisu boravili samo vojni instruktori, već i svi komandanti ruskih vojnih okruga sa svojim štabovima.

U vježbu su uključene samo posade tenkova, raketnih sistema i brodova koje su potpuno spremne za ratna dejstva. Isto važi i za pilote aviona i helikoptera.

Bartoš ovim povodom naglašava: „Ako je hiljadu avio-posada spremno za borbena dejstva, to je znak da u našoj avijaciji stvari stoje dobro jer Rusija od kraja 80-ih godina toliko spremih posada nije imala. Ovo govorim zato što se pominje taj broj pilota i bespilotnih letelica, a ako za kratko vrijeme može da se skoncentriše takva udarna moć  – to je dobar pokazatelj ne samo za izvođenje vježbe“.

Spoljnopolitički pomoćnik ruskog predsjednika – Jurij Ušakov – precizirao je da sjevernokorejski lider Kim Džong Un neće doći na „Vostok 2018”.

Putin je rekao kineskom kolegi Siju Đinpingu u Vladivostoku da su odnosi Moskve i Pekinga zasnovani su na povjerenju u oblastima koje se kreću od politike do bezbjednosti i odbrane.

Posljednje ruske vježbe sličnog obima održane su 1981, tokom Hladnog rata, ali će u „Vostoku-2018” učestvovati više vojnika.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar