Odabrano Svijet

Rusija u SB UN zatražila da Amerikanci Siriji odmah vrate njene izvore nafte

PUTIN NA SAMITU BRIKS: OČEKUJEM DA DONALD TRAMP 9. MAJA 2020. DOĐE U MOSKVU

Dmitrij Poljanski

  • Predsednik RF: „Mi prisustvo američkih vojnika u Siriji ne smatramo legitimnim. Oni se nezakonito nalaze na sirijskoj teritoriji“

VLADIMIR Putin izjavio je danas da se očekuje da će njegov američki kolega Donald Tramp doći u Rusiju na obilježavanje Dana pobjede 9. maja naredne godine.

Moskva je spremna za razgovore sa Sjedinjenim Državama, rekao je Putin novinarima na samitu BRIKS-a u Brazilu, dodavši da trenutno nema planova za susret s Trampom.   

On je rekao da ima još mnogo posla na severozapadu Sirije u provinciji Idliba koji drže pobunjenici.

Rusija se nada da će Ženevski mirovni proces za Siriju biti uspešan. Mi prisustvo američkih vojnika u Siriji ne smatramo legitimnim. Oni se nezakonito nalaze na sirijskoj teritoriji“, ocenio je Putin.

Ubrzo nakon nastupa ruskog lidera, zamenik ambasadora Moskve u Savetu bezbednosti UN – Dmitrij Poljanski – u ime svoje zeme je zatražio da Sjedinjene Države vrate Siriji njena načazišta nafte koja poslednjih godina drže zajedno sa Kurdima.

I on je ponovio da se američki vojnici u Siriji nalaze nezakonito i da zatzo ono što čine sa njenom naftom građanima te zemlje liči na „pljačku i razbojništvo“.

Naglasio je da bi SAD vraćanjem Siriji njenih izvora nafte realno pomogle Damasku u rešavanju ekonomskih i humanitarnih problema. U nastavku je rekao:

Sirija mora biti odmah oslobođena od nezakonitog stranog vojnog prisustva“.

Putin je, inače,potvrdio da je sa indijskim premijerom Narendrom Modijem razgovarao o isporuci ruskog sistema protivraketne odbrane S-400 toj zemlji.

Indija je prošle godine potpisala sporazum o kupovini sistema S-400 od Rusije.

http://fakti.org/rossia/rudijs-u-sb-un-zatrazila-da-amerikanci-siriji-odmah-vrate-njene-izvore-nafte

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar