Vjere Odabrano

Šijaković: Đukanović je eks-komunista, a SPC je crkva i onih koje on naziva „pravoslavnim Crnogorcima“

NE MOŽE CRKVU PRAVITI BIVŠI SKOJEVAC, NAJMLAĐI ČLAN CK SKJ – NEKRŠTENI ATEISTA
  • U Crnoj Gori svi pravoslavni vernici, nezavisno da li su Srbi ili se osećaju kao Crnogorci, idu u crkvE spc jer je to njihova crkva, oduvek je doživljavaju kao svoju
  • Milo Đukanović objavio: „Obnovili smo državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni (SPC) za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori… U tom slučaju poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve nacionalnih Crnogoraca
  • Prof. dr Bogoljub ŠIJAKOVIĆ: „Današnja Crna Gora ne predstavlja obnovu bilo koje Crne Gore koja je ikada postojala, uz dva izuzetka – kada su Austrijanci u Prvom svetskom ratu pokušali da naprave svoju Crnu Goru i kada su, u Drugom svetskom ratu, Italijani pokušali da naprave svojuSa tom obnovom, ova takozvana obnova ima najviše sličnosti. Sa tradicionalnom Crnom Gorom ima veze narod koji je ustao protiv inženjeringa novog identiteta“

VAN pameti je da predsednik države nudi jednoj crkvi da sa njom pravi drugu crkvu, prokomentarisao je profesor Bogoslovskog fakulteta i nekadašnji ministar vera Bogoljub Šijaković izjavu, kako je rekao, bivšeg skojevca Mila Đukanovića o potrebi formiranja „pravoslavne crkve Crnogoraca“.

Šijaković naglašava da je SPC – iako u svom nazivu ima nacionalni momenat jer je crkva oko koje je jedan konkretan narod sačuvao svoj identitet – u kanonskom i dogmatskom smislu crkva svih pravoslavaca na prostoru svoje kanonske jurisdikcije.

„Konkretno u Crnoj Gori, svi pravoslavni vernici, nezavisno da li su Srbi ili se osećaju kao Crnogorci, idu u tu crkvu jer je to njihova crkva, oduvek je doživljavaju kao svoju. I to je crkva koja svima njima zadovoljava i ispunjava sve njihove verske potrebe i nikoga ne pita šta je po nacionalnosti ili po političkom uverenju“, objašnjava prof. Šijaković.

On podseća da je Đukanović skojevac i nekadašnji najmlađi član Centralnog komiteta SKJ, a da je sada postao stručnjak za teologiju, crkvena pitanja i crkvenu istoriju:

„Kada jedan ateista i nekadašnji komunistički funkcioner, čovek koji je nekršten, ima ambiciju da stvara crkve i vere, to je onda, karikaturalno i normalan čovek ne zna šta o tome da misli. Ovo, u istoriografskom smislu jeste jedna fantazmagorija, koja treba da posluži da se zamagli istina koju svi znamo. Ali, ovo je jedan plan koji se sistematski izvodi već duže vremena“, kaže Šijaković.

Bogoljub Šijaković

Crnogorski predsednik se, podsećamo, na konferenciji za medije osvrnuo i na navodnu ponudu SPC „da bude deo rešenja obnove samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918. godine“.

“U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori… U tom slučaju poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve nacionalnih Crnogoraca, jer mislim da bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje bilo neodgovorno prema svojim građanima”, naglasio je Đukanović.

Treći pokušaj

Današnja Crna Gora „ne predstavlja obnovu bilo koje Crne Gore koja je ikada postojala“, uz dva izuzetka – kada su Austrijanci u Prvom svetskom ratu pokušali da naprave svoju Crnu Goru i kada su, u Drugom svetskom ratu, Italijani pokušali da naprave svoju, kaže prof. Šijaković.

„Sa tom obnovom, ova takozvana obnova ima najviše sličnosti. Sa tradicionalnom i istorijskom Crnog Gorom, a to je nešto što je opštepoznato i detaljno poznato, ova Crna Gora nema nikakve veze. Sa tradicionalnom Crnom Gorom ima veze narod koji je ustao protiv inženjeringa novog identiteta“, naglašava Šijaković.

(izvor: Sputnjik)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar