Одабрано РС и матица

Шиптари 100 одсто Шиптари: И „Косово“ и Албанија напустили ЦЕФТА-скуп у Приштини!

ИАКО ЈЕ БЕОГРАД НАСТУПИО ВРЛО УМЈЕРЕНО – ПРВО `ПОБЈЕГЛИ` ТАЧИЈЕВИ ПА РАМИНИ
  • Тако су – смишљено, нема сумње – Заједнички ЦЕФТА комитет оставили без кворума иако је Србија пристала да његово заседање заједно отворе Унмик и „Приштина“. Представник Србије очекивано нагласио да Београд очекује да Приштина одмах повуче „радикалне, незаконите и дискриминаторне мере од 6. и 21. новембра, које директно крше ЦЕФТА споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању

ПРЕДСТАВНИЦИ „Косова“ и Албаније напустили су данас редовни састанак Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини, након излагања представника Владе Србије, чиме се изгубио кворум за наставак састанка.

Одмах након завршеног састанка, представници Србије су због високих безбједносних ризика напустили Приштину у пратњи Унмика и Кфора и упутили се ка централној Србији, наводи се у саопштењу Владе Србије.

У саопштењу се каже да су представници Владе Србије присуствовали данас редовном састанку Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини, како би још једном послали поруку мира и толеранције и показали добру вољу да на конструктиван начин покушају да преговарају и реше питање уведених такси од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, поштујући механизам и процедуре ЦЕФТА.

„Упркос чињеници да председавајући састанком може бити искључиво Унмик, као председавајући ЦЕФТА споразума у 2018. години, а што је и у складу са међународним споразумима и резолуцијом СБ УН 1244, Србија је прихватила да састанак заједнички отворе Унмик и Привремене институције самоуправе у Приштини, чиме смо још једном показали добру вољу да на миран начин и дијалогом решимо ово питање“, наведено је у саопштењу.

Представник Србије је на почетку састанка још једном поновио да Београд очекује да Приштина одмах повуче „радикалне, незаконите и дискриминаторне мере од 6. и 21. новембра, које директно крше ЦЕФТА споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању.

Одмах након излагања представника Владе Србије, састанак су напустили представници Привремених институција самоуправе у Приштини, након чега је Унмик наставио да предсједава састанком, који је потом напустила и делегација Албаније, чиме се изгубио кворум за наставак састанка.

„Напуштањем састанка, обе делегације су директно саботирале покушај да се мирним путем преговара о рјешењу проблема“, наведено је саопштењу.

Своју забринутост раније је исказао и Специјални представник Генералног секретара УН и шеф УНМИК, Захир Танин.

„Што се тиче тарифа које су постављене на српску и босанску робу, такве радње представљају јасну повреду ЦЕФТА споразума и требало би да буду повучене“, казао је тада Тахири и позвао лидере свих страна да покажу већу уздржаност и избјегну даљу провокацију која може угрозити изгледе за нормализацију односа или потенцијално ескалирати тензије.

Република Србија је, како је истакнуто, поново показала конструктиван приступ, да се дијалогом и разговором и на миран начин рјеши овај проблем, али је наишла на опструкцију са друге стране.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар