Odabrano Svijet

Sirijska regularna armija ušla u Manbidž, Tabku i Tel-Tamr

SAVEZ DAMASKA I KURDA MENJA VOJNO-GEOPOLITIČKU KONFIGURACIJU U SIRIJI I OKO NJE
  • Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Carigradu izjavio da Moskva navodno nema ništa protiv da Turska kontroliše grad Kobani dok ne uspostavi zonu bezbednosti na severu Sirije. Još je pozvao NATO se se opredeli: da li je sa svojom članicom Turskom ili sa „kurdskim teroristima“
  • Direktor moskovskog Centra za izučavanje  Bliskog istoka i Centralne Azije Semjon BAGDASAROV: „Ako turska armija nastavi napredovanje unutar Sirije – njen sudar sa snagama vlade u Damasku postaje sasvim moguć. Turcima neće biti nimalo lako da se bore istovremeno i protiv Kurda i protiv sirijske regularne armije. Ne tako davno, za vreme svoje vojne operacije `Maslinova grana` – Turci su za tri nedelje uspeli da napreduju 18 kilometara i to su platili gubitkom  znatnog dela svog komandnog kadra. A imali su apsolutnu nadmoć i u broju vojnika i u vatrenoj moći“

SIRIJSKA regularna armija ušla je – po dogovoru sa Kurdima – gradove Manbidž i Tabka i u gradić Tel Tamr koji se nalazi u blizini granice sa Turskom.

Njihovi stanovnici pozdravili su dolazak sirijskih snaga.

Ovo je važna promena u vojno-geopolitičkoj konfiguraciji u Siriji i oko nje. Jer, može biti uvod u rat koji bi se vodio između snaga vlade u Damasku i Kurda, s jedne strane, i Turske i njenih saveznika pobunjenika i terorista koje je Ankara proglasila za „Slobodnu sirijsku armiju“, s druge.

Očekuje se da sirijska regularna armija uđe i u mnogo veće i važnije gradove na severu zemlje – Manbidž i Kobani. Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je danas u Carigradu izjavio da Moskva navodno nema ništa protiv da Turska kontroliše Kobani dok ne uspostavi zonu bezbednosti na severu Sirije. Još je dodao da je imao dogovor sa Amerikancima da u roku od tri meseca turske trupe uđu u Manbidž i „očiste ga od terorista“ (Kurda).

Nagodba Kurda sa državnim vrhom u Damasku postala je moguća nakon što su se Amerikanci – da bi Tursku zadržali u NATO i u svojoj orbiti – ostavili Kurde na cedilu.

Erdogan je, inače, pozvao NATO da se opredeli sa kime je: sa svojom članicom Turskom ili sa kurdskim teroristima.

Pozvao se pritom na član 5. statuta zapadne vojne alijanse koji – u slučaju napada na bilo koju članicu – obavezuje ostale da joj pomognu. A turski lider je naglasio da se njegova zemlja suočila sa „pretnjom terorista sa teritorije Sirije“.

Nije se osvrtao na činjenicu da su ti „teroristi“ do pre pet dana bili američki saveznici i pod kontrolom Pentagona i CIA.

Šta će se događati narednih dana i meseci?

Direktor moskovskog Centra za izučavanje  Bliskog istoka i Centralne Azije Semjon Bagdasarov procenjuje:

„Ako turska armija nastavi napredovanje unutar Sirije – njen sudar sa snagama vlade u Damasku postaje sasvim moguć. Turcima neće biti nimalo lako da se bore istovremeno i protiv Kurda i protiv sirijske regularne armije. Ne tako davno, za vreme svoje vojne operacije `Maslinova grana` – Turci su za tri nedelje uspeli da napreduju 18 kilometara a to su platili gubitkom, pored ostalog, znatnog dela svog komandnog kadra. A imali su apsolutnu nadmoć i u broju vojnika i u vatrenoj moći. Kudri ne samo da nisu imali i nemaju avijaciju, nego nemaju ni čime da obaraju moderne avione“.      

Bagdasarov smatra da će se turska armija – uočena istovremeno i sa kurdskim i sa snagama sirijske vlade – naći u složenoj i nimalo lakoj situaciji:

„To će verovatno zaustaviti ili bar značajno usporiti njihovo napredovanje. Vojni vrh u Damasku biće u prilici i da razmišlja o oslobađanju teritorija koje Turci trenutno kontrolišu.“

Erdoganov savetnik Jasin Aktaj izjavio je da je da se u Ankari ne isključuje sudar sa sirijskom armijom.

Damask želi da povrati kontrolu nad granicom sa Turskom. To pri sadašnjem stanju stvari odgovara i sirijskim Kurdima.

Amerikanci nisu uspeli da sa sobom povedu 30 važnih pripadnika Islamske države

Vodeći dnevni list američkih globalista i liberala The New York Times objavio je da SAD nisu uspeli da iz zatvora na teritoriji koju konttrolišu Kurdi „evakuišu oko 30 važnih pripadnika Islamske države“.

Isti list navodi i da je nekoliko stotina drugih džihadista uspelo da pobegne.

Naravno, pre će biti da su ih Amerikanci – pustili jer su u tom „zatvorima“ bili pod njihovom zaštitom.

U „zatvorima“ se nalazilo do početka turske ofanzive oko 11.000 pripadnika ID i njoj savezničkih grupacija. Od toga broja, 2.000 su stranci iz oko 50 zemalja.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/kurdi-se-nagodili-sa-damaskom-sirijska-armija-u%C5%A1lau-manbidz-tabku-i-tel-tamr

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar