Одабрано РС и матица

Скот: Србија и Косово су за САД двије суверене државе, а суверене државе одлучују о својим границама

„ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И КОСОВА ТРЕБА ДА БУДУ ЈАСНЕ И ДИО СВЕОБУХВАТНОГ СПОРАЗУМА“
  • Амбасадор САД у Београду: „Споразум мора да буде трајан и постигнут директно и не може га наметнути споља ни ЕУ, ни САД, Русија или неко други. То мора да буде спроводив споразум који није само на папируали то остављамо преговарачима

ГРАНИЦЕ између Србије и Косова, који су за САД двије суверене државе, морају бити јасне и требало би да буду дио свеобухватног споразума до којег треба да дођу Београд и Приштина, а који не може бити наметнут са стране, изјавио је данас амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Скот је за телевизију Прва, упитан да ли је разграничење могуће рјешење за косовско питање, рекао да сматра да се изразу „демаркација“ даје превелики значај, да границе морају бити јасне и да би требало да буду дио свеобухватног споразума који ће подразумијевати и, између осталог, питање имовине, права српске заједнице, платни промет, нестала лица…

„Све мора да буде на једном мјесту. Мора да дође до опсежног споразума у оквиру којег се мора знати шта је моје, шта је ваше, гдје је линија између Србије и Косова“, рекао је Скот.

То је илустровао примјером да се, када у књижари у САД купи географску карту Србије, она у великој мјери разликује од мапе коју купи у Београду.

Упитан која је мапа за њега тачна, Скот каже да за САД та мапа има у виду границе које је Косово имало као аутономна покрајина, те додао да суверене земље могу да доносе одлуке о својим границама, а да су за САД и Србија и Косово суверене државе.

Упитан какав одговор Београд може да очекује од америчког предсједника Доналда Трампа на писмо које му је упутио предсједник Србије Александар Вучић, Скот каже да је одговор већ познат јер се САД залаже за укидање такси.

„Предсједник Трамп је у писму Вучићу рекао да вјерује да имамо прилику да дођемо до споразума и требало би да је искористимо, било би штета да она прође“, рекао је Скот.

Он је рекао да, према његовом мишљењу, споразум мора да буде постигнут директно и не може га наметнути споља ни ЕУ, ни САД, Русија или неко други.

„То мора да дође одавде, споразум који је трајан мора бити споразум који ће бити спроводив, да није само на папиру већ се може реализовати, који помаже безбједности у региону и у том правцу ћемо дјелати, али то остављамо преговарачима“, рекао је Скат.

Упитан да ли САД може да „натера“ било коју страну да сједну за преговарачки сто, Скот је рекао да је у интересу Србије и Косова да се дође до споразума и да би обе стране требало да желе да се врате и да мисли да оне то и желе.

Додао је да се проблем такси које је Приштина увела на производе из Србије мора пребродити, након чега би се радило на споразуму о нормализацији.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар