Одабрано Свијет

Сто конзервативних утицајних католика оптужило папу Франциска за клањање идолима

МЕЂУ ПОТПИСНИЦИМА ПЕТИЦИЈЕ И АРХИЕПИСКОП ВИГАНО КОЈИ ЈЕ СА ПАПОМ У КОНФЛИКТУ
  • У петицији против папе тврди се да је Франциско прекршио прву Божију заповест: Немај других богова осим мене и да му за то прети „вечно проклетство“
  • Први на списку Францискових грехова је давање дозволе да се почетком октобра у врту Ватикана „обави акт идолопоклонства богињи  латиноамеричког индијанског народа Кечуа Мама Пача“ и да се „идол постави поред олтара Светог Петра“
  • Све се ово издогађало током октобра – за време „Амазонског синода“ у Ватикану који је окупио 184 католичка епископа из Јужне Америке. На том скупу се расправљало и о томе могу ли се свештеници женити, а жене постајати – ђакони. Такође: може ли се католичко богослужење прилагођавати житељима Амазоније, њиховом поимању света, традицијама, симболима и обредима

 

СТО католичких прелата и свештеника и светосних научника оптужило је папу Франциска за – паганство.

Објаснили су и због чега: због исказивања поштовања симболима јужноамеричке паганске богиње. И не било где – у Ватикану.

У петицији против папе, коју су потписали, тврде да је Франциско прекршио прву Божију заповест: Немај других богова осим мене и да му за то прети „вечно проклетство“.

Затражили су од поглавара римокатолика да се „јавно покаје за своје грехове“.

Текст петиције написан је на три странице на седам језика.

Први на списку Францискових грехова је давање дозволе да се почетком октобра у врту Ватикана „обави акт идолопоклонства паганској богињи Мама Пача“ и да се „идол постави поред олтара Светог Петра“.

Тврде да се потом „идол“ – по папином одобрењу – појавио у цркви Санта-Марија-ин-Траспонтина. И да се Франциско извинио када су га „гневни католици“ бацили у Тибар.

Наводе и да је за време једне мисе на олтар поставио „посуду која је коришћена приликом обреда у част Пачамаме“.

Све се ово издогађало током октобра – за време „Амазонског синода у Ватикану“ који је окупио 184 католичка епископа из Јужне Америке.

На том епископском скупу се расправљало и о томе могу ли се свештеници женити, а жене постајати – ђакони. Такође: може ли се католичко богослужење прилагођавати житељима Амазоније, њиховом поимању света, традицијама, симболима и обредима.

Тако се у Ватикану појавила Мама Пача, једно од главних божанстава у митологији јужноамеричког индијанског племена Кечуа.

Она се од 2009-те у Боливији на државном нивоу поштује као богиња плодности.

У том `синоду` није било потпуне сагласности ни поводом свештеничких бракова, ни поводом жена-ђакона, ни поводом адаптације мисе.

Франциско ће се о тим питањима изјаснити до краја године.

Потписници петиције подозревају да је папа своје одлуке већ донео и да је Амазонију довео у Ватикан да би од ње започео либералне реформе у католицизму.

Специјалиста за питања религија Александар Дворкин поводом свега је указао:

Франциско је језуита, а они су у латинској Америци још од 60-их година прошлог века на левим позицијама. Сам папа се конзервативцима у својој цркви, наравно, не свиђа“.

Петицију је потписао и  католички архиепископ Вигано, који је одраније у конфликту са Франциском, а у њој му се замера и потписивање „Документа о људском братству у прилог мира и коегзистенције“ који је потписао са Ахмедом Ел Тајебом, великим имамом џамије Ал-Азхар.

Ватикан је оптужбе одбацио, наводећи да се није радило ни о каквом паганству већ о исказивању поштовања према веровањима народа Амазоније и њиховим симболима. И културним и религиозним.

Са Франциском се веровастно ништа неће догодити. Поред осталог – и због догме о папској непогрешивости и несмењивости.

http://fakti.org/vatikan/sto-uticajnih-konzervativnih-katolika-optuzilo-papu-franciska-za-klanjanje-idolima

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар