Odabrano Svijet

Sto konzervativnih uticajnih katolika optužilo papu Franciska za klanjanje idolima

MEĐU POTPISNICIMA PETICIJE I ARHIEPISKOP VIGANO KOJI JE SA PAPOM U KONFLIKTU
  • U peticiji protiv pape tvrdi se da je Francisko prekršio prvu Božiju zapovest: Nemaj drugih bogova osim mene i da mu za to preti „večno prokletstvo“
  • Prvi na spisku Franciskovih grehova je davanje dozvole da se početkom oktobra u vrtu Vatikana „obavi akt idolopoklonstva boginji  latinoameričkog indijanskog naroda Kečua Mama Pača“ i da se „idol postavi pored oltara Svetog Petra“
  • Sve se ovo izdogađalo tokom oktobra – za vreme „Amazonskog sinoda“ u Vatikanu koji je okupio 184 katolička episkopa iz Južne Amerike. Na tom skupu se raspravljalo i o tome mogu li se sveštenici ženiti, a žene postajati – đakoni. Takođe: može li se katoličko bogosluženje prilagođavati žiteljima Amazonije, njihovom poimanju sveta, tradicijama, simbolima i obredima

 

STO katoličkih prelata i sveštenika i svetosnih naučnika optužilo je papu Franciska za – paganstvo.

Objasnili su i zbog čega: zbog iskazivanja poštovanja simbolima južnoameričke paganske boginje. I ne bilo gde – u Vatikanu.

U peticiji protiv pape, koju su potpisali, tvrde da je Francisko prekršio prvu Božiju zapovest: Nemaj drugih bogova osim mene i da mu za to preti „večno prokletstvo“.

Zatražili su od poglavara rimokatolika da se „javno pokaje za svoje grehove“.

Tekst peticije napisan je na tri stranice na sedam jezika.

Prvi na spisku Franciskovih grehova je davanje dozvole da se početkom oktobra u vrtu Vatikana „obavi akt idolopoklonstva paganskoj boginji Mama Pača“ i da se „idol postavi pored oltara Svetog Petra“.

Tvrde da se potom „idol“ – po papinom odobrenju – pojavio u crkvi Santa-Marija-in-Traspontina. I da se Francisko izvinio kada su ga „gnevni katolici“ bacili u Tibar.

Navode i da je za vreme jedne mise na oltar postavio „posudu koja je korišćena prilikom obreda u čast Pačamame“.

Sve se ovo izdogađalo tokom oktobra – za vreme „Amazonskog sinoda u Vatikanu“ koji je okupio 184 katolička episkopa iz Južne Amerike.

Na tom episkopskom skupu se raspravljalo i o tome mogu li se sveštenici ženiti, a žene postajati – đakoni. Takođe: može li se katoličko bogosluženje prilagođavati žiteljima Amazonije, njihovom poimanju sveta, tradicijama, simbolima i obredima.

Tako se u Vatikanu pojavila Mama Pača, jedno od glavnih božanstava u mitologiji južnoameričkog indijanskog plemena Kečua.

Ona se od 2009-te u Boliviji na državnom nivou poštuje kao boginja plodnosti.

U tom `sinodu` nije bilo potpune saglasnosti ni povodom svešteničkih brakova, ni povodom žena-đakona, ni povodom adaptacije mise.

Francisko će se o tim pitanjima izjasniti do kraja godine.

Potpisnici peticije podozrevaju da je papa svoje odluke već doneo i da je Amazoniju doveo u Vatikan da bi od nje započeo liberalne reforme u katolicizmu.

Specijalista za pitanja religija Aleksandar Dvorkin povodom svega je ukazao:

Francisko je jezuita, a oni su u latinskoj Americi još od 60-ih godina prošlog veka na levim pozicijama. Sam papa se konzervativcima u svojoj crkvi, naravno, ne sviđa“.

Peticiju je potpisao i  katolički arhiepiskop Vigano, koji je odranije u konfliktu sa Franciskom, a u njoj mu se zamera i potpisivanje „Dokumenta o ljudskom bratstvu u prilog mira i koegzistencije“ koji je potpisao sa Ahmedom El Tajebom, velikim imamom džamije Al-Azhar.

Vatikan je optužbe odbacio, navodeći da se nije radilo ni o kakvom paganstvu već o iskazivanju poštovanja prema verovanjima naroda Amazonije i njihovim simbolima. I kulturnim i religioznim.

Sa Franciskom se verovastno ništa neće dogoditi. Pored ostalog – i zbog dogme o papskoj nepogrešivosti i nesmenjivosti.

http://fakti.org/vatikan/sto-uticajnih-konzervativnih-katolika-optuzilo-papu-franciska-za-klanjanje-idolima

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar