Odabrano Svijet

The National Interest: Rusija je u stanju da uništi SAD čak i ako je prvi udar „uhvati na spavanju“

I NEMCE BRINU RUSKE PODMORNICE KLASE „BOREJ“ I ATOMSKA TORPEDA „SUDNJEG DANA“
  • Uticajni američki list za primer naveo podmornicu „Jurij Dolgoruki“ koja je naoružana sa 16 raketa R-30 Bulava i šest bojevih manevrišućih blokova individualnog navođenja na cilj mase od 150 kilotona: „To znači da je samo ta jedna podmornica u stanju da na protivničke gradove i vojne baze usmeri 72 nuklearne bojeve glave. Sa udaljenosti većoj 9.000 kilometara“

UTICAJNI američki list The National Interest objavio je da su ruske podmornice klase Borej“ u stanju da razore gradove protivnika čak i ako ostatak nuklearnih snaga Rusije bude uništen pri prvom udaru.

Isti list navodi da su podmornice „Borej“ – za razliku od sovjetskih – postale bešumne zahvaljujući novom tipu oplate i atomskom pogonu koji im omogućava da pod vodom ostaju i po nekoliko meseci.

Za primer je naveo podmornicu „Jurij Dolgoruki“ koja je naoružana sa 16 raketa R-30 Bulava i šest bojevih manevrišućih blokova individualnog navvođenja na cilj mase od 150 kilotona.

„To znači da je samo ta jedna podmornica u stanju da na protivničke gradove i vojne baze usmeri 72 nuklearne bojeve glave. Sa udaljenosti veće od 9.000 kilometara“.    

The national Interest je ukazao i da Rusija već aktivno radi na podmornicama nove generacije Borej-A. I da će prva među njima – „Knez Vladimir“ – uskoro biti „uvedena u funkciju“.

Podmornice Borej-A biće još bešumnije, sa povećanim manevarskim mogućnostima i opremljene

modernizovanim lanserima, radarima i sistemima veze.

The National Interest svojim čitaocima predočava da su podmornice klase „Borej“ samo polovina ruskih pomorskih snaga za nuklearno obuzdavanje. I opominje da će uskoro zaploviti i četiri podmornice klase Habarovsk sa bespilotnim atomskim aparatima Posejdon“ koji su u stanju da unište priobalne gradove i ratne luke protivnika bombama snage nekoliko megatona.

The National Interest izvodi zaključak da je Rusija garantovano u stanju – u slučaju nuklearnog rata, čak i ako bude `uhvaćena na spavanju` – da odgovori i da uništi protivnika.

Nemački list Stern izrazio je zabrinutost svoje zemlje zbog mogućnosti nove ruske podmornice Belgorod“ i torpeda „Sudnjeg dana“ („Posejdon“).

http://fakti.org/oruzje/the-nationa-iInterest-rusija-je-u-stanju-da-unisti-sad-cak-i-ako-je-prvi-udar-uhvati-na-spavanju

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar