Одабрано Свијет

The New York Times открио да је за Американце компромитујуће да их повезују са Сорошем

АМЕРИЧКА ДРУШТВЕНА МРЕЖА ФЕЈСБУК НА УДАРУ СВОЈИХ – ЛИБЕРАЛА И ГЛОБАЛИСТА
  • Њујоршки лист наводи да је Фејсбук унајмио агенцију за односе са јавношћу „Дејфајнерс паблик аферс” (Definers Public Affairs), познату по добрим односима са Републиканском странком. И да је та агенција – на захтјев Фејсбука – новинарима доставила извјештај у којем је оптужила Сороша да подржава антифејсбук групе и тражила да се истраже наводне финансијске везе између тих група и тог бизнисмена
  • Патрик ГАСПАР, предсједник Сорошовог Фонда за отворено друштво, врху Фејсбука, али и америчким конгресменима, упутио писмо у које, поред осталог, тврди да се преко те друштвене мреже шири мноштво лажних и антисемитских информација пуних мржње

АМЕРИЧКУ друштвену мрежу Фејсбук тресе највећа криза у историји, након открића  The New York Times да се та компанија светила својим највећим критичарима неосновано их доводећи у везу са америчким милијардером Џорџом Сорошем и ширећи о њима екстремно десничарске теорије завјере.

Фејсбук се ове године нашао на удару критика због открића скандала са „Кембриџ аналитиком” и коришћења података корисника друштвене мреже ради утицања на америчке предсједничке изборе, као и због бројних других афера.

Да би се одбранио, Фејсбук је запослио агенцију за односе са јавношћу „Дејфајнерс паблик аферс” (Definers Public Affairs), познату по добрим односима са Републиканском странком.

На захтјев Фејсбука, та агенција је новинарима доставила извјештај у којем је оптужила Сороша да подржава антифејсбук групе и тражила да се истраже наводне финансијске везе између тих група и тог бизнисмена, навео је The New York Times.

Сорош, 88-годишњи Јеврејин рођен у Мађарској, који је преживио Холокауст, дуго је финансирао бројне либералне и продемократске активности и покрете широм свијета.

Послије текста у The New York Times, Патрик Гаспар, предсједник Сорошовог Фонда за отворено друштво, послао је писмо Шерил Сандберг, главној оперативној менаџерки Фејсбука, и прослиједио га Марку Закербергу, директору и оснивачу компаније, као и члановима америчког Конгреса.

Гаспар је, како се наводи, повезао „прљаву кампању” Фејсбука против Сороша са покушајем његовог убиства бомбом.

„Био сам шокиран кад сам из The New York Times сазнао да сте Ви и Ваше колеге из Фејсбука ангажовали републиканску истраживачку компанију како бисте подстакли анимозитет према Џорџу Сорошу. Као што знате, постоје заједнички десничарски напори широм свијета да се демонизују господин Сорош и његова фондација, коју ја водим – напор који је допринио смртним пријетњама и испоруци бомби у кућу господина Сороша. Несумњиво сте свијесни да се мноштво ових очигледно лажних и антисемитских информација пуних мржње шири преко Фејсбука”, навео је у писму Гаспар.

Оцијенио је да је таква пракса Фејсбука за осуду и затражио састанак очи у очи са Шерил Сандберг.

„Ипак, на крају крајева, овдје се не ради о Џорџу Сорошу или његовим фондацијама. Ваши методи пријете друштвеним вриједностима, подривајући нашу демократију”, написао је Гаспар.

Фејсбук је признао да је ангажована агенција подстицала припаднике медија да истраже могуће везе између Сороша и кампање против Фејсбука вођене под називом „Слобода од Фејсбука”.

Ипак, из Фејсбука тврде да им није била жеља да „блате” Сороша, већ да открију координисану кампању против те друштвене мреже.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар