Одабрано Свијет

Трамп наредио да се уведу царине до 25 одсто на цео кинески извоз у САД

ПРВО ПОД `ЦАРИНСКИ НОЖ` СТАВИО 200 МИЛИЈАРДИ КИНЕСКОГ ИЗВОЗА, ПА – НОВИХ $300 МИЛИЈАРДИ
  • Главни кинески преговарач – вице-премијер Лиу Хе –изјавио је да ће Кина бити принуђена да одговори контрамерама: „Уколико САД остану при повећању царина на нашу робу – Кина ће морати да одговори. Међутим, ипак се још надамо да ће Вашингтон показати потребну уздржаност. Јер, гнев се не може демонстрирати бескарјно“

ДОНАЛД Трамп је наредио надлежним државним органима САД да уведу царине на увоз робе из Кине у годишњој вредности 300 милијарди долара.

Ово је потврдио главни амерички трговински преговарач Роберт Лајтхајзер. Он је открио и да ће се фактички сав увоз из Кине царинити по стопама између 10 и 25 одсто.

Неколико сати раније, амерички председник је наложио да се под такве царине стави кинески извоз у САД у вредности 200 милијарди долара годишње.

Зато увођење царинских дажбина на додатних 300 милијарди фактички значи да ће кинеске фирме на све што буду извозиоиле у САД плаћати најмање 10 одсто царине.

Ако се не испостави да се ради о међупотезу срачунатом ва вршење притиска на Пекинг – ово ће бити далекосежна мера.

Зато и не чуди што је о трговини са Кином Трамп разговарао са канадским премијером Џастином Трудоом.

Главни кинески преговарач – вице-премијер Лиу Хе –изјавио је да ће Кина бити принуђена да одговори контрамерама:

„Уколико САД остану при повећању царина на нашу робу – Кина ће морати да одговори. Међутим, ипак се још надамо да ће Вашингтон показати потребну уздржаност. Јер, гнев се не може демонстрирати бескарјно“.

Наредни дани ће показати да ли је ово тактизирање у функцији појачавања притиска на Пекинг или – ексалација трговинског рата.

http://fakti.org/alter-america/tramp-naredio-da-se-uvedu-carine-do-25-odsto-na-ceo-kineski-izvoz-u-sad

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар