Odabrano Svijet

Turska otvara turistima dosad nedostupne katakombe Kapadokije

JEDAN OD KATAKOMBNIH SISTEMA PRIMAO JE 20.000, SA CRKVAMA, SKLADIŠTIMA, DOMAĆIM ŽIVOTINJAMA...
  • Prvi hrišćani su – bježeći pred rimskim legijama, tražeći zaklon i utočište pod „kamenim kapama“ – na području Kapadokije sagradili 36 podzemnih gradova i preko 600 crkava

VLASTI Turske spremaju se da za turiste otvore 12 dosad nedostupnih katakombnih sistema Kiršehira u Kapadokiji.

Čuveni kapadokijski podzemni gradovi prvih hrišćana imali su svoje manastire, prolazna vrata, izvore vode, prostor za domaće životinje, svoju ventilaciju…

U njima su se skrivali od progona rimskih vlasti.

U katakombama se trajno živjelo.

Jedan od katakombnih sistema – Dernikuju – primao je 20.000 ljudi. Plus stoku. A imao je i velika skladišta za hranu.

Kiršehir ima dobre centre za odmor, ali nije na top-listi turskih turističkih centara.

U Ankari i Istanbulu su zato odlučili da pokušaju sa otvaranjem katakombi. Računaju da će biti pravi mamac za turiste iz hrišćanskih zemalja…

Turističke agencije po svijetu Kapadokiju predstavljaju kao „drevnu regiju u centralnoj Anadoliji, koja je udaljena oko 200 km od Ankare, a prostorno je smještena na egejskoj obali u istorijskim pokrajinama Male Azije: Lidija, Karija, Laodikija, Anantolika, Galatija i „gotovo da nema dostojnog premca – po ljepoti i neobičnosti“.

Ono što su stvorili vulkani, rijeke i vetrovi, a upotpunio čovjek, tražeći u toj nesvakidašnjoj prirodi zaklon, u 21. vijeku predstavlja turističku atrakciju.

U pisanim dokumentima za ovu regiju znalo se još u 6. vijeku prije nove ere, u vrijeme vladavine Persijanaca. Veliki pohod na istok Aleksandra Makedonskog nije poštedio ni Kapadokiju pa ona prelazi u ruke Grka.

Bježeći pred rimskim legijama, tražeći zaklon i utočište pod „kamenim kapama“, hrišćani su na području Kapadokije sagradili 36 podzemnih gradova i preko 600 crkava.

Religija čuvana i njegovana u katakombama, ugledala je svjetlost u Carigradu kada je Milanskim ediktom postala zvanična religija.

Zato je putovanje Kapadokijom – putovanje kroz vrijeme, prostor i istoriju.

Najpoznatiji njeni podzemni gradovi su: Goreme, Avanos, Učišar, Urgup i Mustaf-paša.

U Pašinoj dolini mogu se vidjeti neobične građevine koje su dobile naziv „vilenjački dimnjaci“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar