Odabrano Svijet

U Parizu uhapšena 94 demonstranta, pljačkane i paljene prodavnice luksuzne robe

POLICIJA TVRDI DA IH JE BILO 10.000, A ORGANIZATORI – NAJMANJE JOŠ TOLIKO
  • Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Kristof Kastaner,izjavio je da su dar-mar pravili pripadnici različitih ultradesnih organizacija.  Prema njegovim rečima, bilo ih je oko 1.500. Dodao je: „Ovde se više ne radi ni o borbi za vlast. Ovo je gola pljačka“

PARIZ su potresle najnasilnije demonstracije Žutih prsluka za poslednja dva meseca.

Policija i žandarmerija nisu bile ništa `nežnije`. Uhapsile su najmanje 94 učesnika 18-og protesta.

Vlast tvrdi da je u glavnom gradu bilo 10.000 `žutih demonstranata`, a oni – da ih je bilo najmanje još toliko.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Kristof Kastaner, izjavio je da su dar-mar pravili pripadnici različitih ultradesnih organizacija.  Prema njegovim rečima, bilo ih je oko 1.500.

Kastaner je priznao da je na učesnike demonstracija poslao (samo u Parizu) oko 5.000 policajaca i žandarma.

Kastaner je ustvrdio da su ultraši došli na protest na poziv  nekih lidera Žutih prsluka, a da sam pokret „žutih“ navodno više nema nikakve vez sa živornim pokretom Žuti prsluci. Dodao je:

„Ovde se više ne radi ni o borbi za vlast. Ovo je gola pljačka“.

Policija je sa ograničenim uspehom pokušavala suzavcem i vodenim topovima da obuzda demonstrante koji se bune protiv socijalne i fiskalne politike predsednika Emanuela Makrona.

Jedan opasan požar izbio je u banci u prizemlju sedmospratne stambene zgrade pored avenije Jelisejska polja.

Vatrogasci su morali da spasavaju majku i dete iz požara koji je pretio da zahvati njihov sprat, rekli su iz pariske vatrogasne službe za AP. Jedanaest osoba iz te zgrade uključujući dvojicu vatrogasaca su zadobili lakše povrede a drugi stanari su bezbedno evakusani.

Nasilje je izbilo kada su demonstranti bacali dimne bombe i druge predmete na policiju u čuvenoj aveniji Jelisejska polja, i počeli da udaraju na prozore policijskog kombija, zbog čega se policija za razbijanje demonstracija povukla.

Uzvikivali su antikapitalističke i antipolicijske slogane. U centar Pariza slile su se hiljade demonstranata a scene nasilja ličile su na one najgore iz decembra i januara, prenosi agencija Frans pres.

Ugašene su vatre u dva kioska za novine, a nekoliko demonstranata je poziralo i slikalo se ispred izgorelih ostataka kioska.

Demonstranti su se takođe usmerili na simbole industrije luksuza, tako su radnje poznatih marki kao što su Bos i Lakost razbijene i opljačkane, a lutke izbačene kroz slomljene izloge. Luksuzni restoran Fuke, povezan sa političarim i slavnim ličnostima je uništen i zapaljen. Jedno vozilo je gorelo ispred luksuzne radnje Kenzo, što je jedan od mnogih požara na Jelisejskim poljima i oko njih, prenosi AP.

Jedan od vođa pokreta Erik Drue izjavio je da sa nestrpljenjem očekuje Francuze iz Tuluza, Bordoa, Marseja i Ruana.

http://fakti.org/globotpor/u-parizu-uhapsena-94-demonstranta-pljackane-i-paljene-prodavnice-luksuzne-robe

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar