Одабрано Свијет

Украјинска православна црква двојицу својих митрополита прогласила за расколнике

РАЗИШЛА СЕ СА МИТРОПОЛИТИМА АЛЕКСАНДРОМ И СИМЕОНОМ КОЈИ СУ БИЛИ НА `ПОРОШЕНКОВОМ САБОРУ`

Архиепископ Климент

  • Канонска УПЦ и Бјелоруска православна црква – које имају широку аутономију унутар РПЦ – саопштиле да у Кијеву формирану `аутокефалну помјесну православну цркву Украјине` сматрају расколничком. као и обе расколничке `цркве` чијим спај

КАНОНСКА Украјинска православна црква, која има широку аутономију унутар Руске православне цркве, прогласила је за расколнике двојицу својих архијереја који су дошли на „сабор уједињења“ украјинских расколника.

Митрополите Александра и Симеона, за које је архиепископ УПЦ Климент рекао:

„Украјинска православна црква са њима више нема ништа заједничко. Констатовали смо да су обојица прешли на страну расколника. Обавијестићемо остале православне цркве да њих више нема у диптиху канонских епископа УПЦ“.

Климент је истовремено објавио оно што се једино и могло очекивати:

„Украјинска православна црква не признаје `сабор уједињења` за легитиман. Његова легитимност је равна нули“.

Бјелоруска православна црква – која такође ужива аутономију унутар РПЦ – саопштила је да у Кијеву формирану `аутокефалну помјесну православну цркву Украјине` сматра – расколничком. као и обе расколничке `цркве` чијим спајањем је настала.

И епископ Бугарске православне цркве Данил изјавио је да не признаје легитимност `цркве` коју су од расколника фоирмирали цариградски патријарх Вартоломеј и украјински предсједник Петар Порошенко.

Шеф кијевског режима, којим диригују из Вашингтона, рекао је, иначе, да ће „украјинска црква“ бити „важан елемент државне независности“.

Портпарол руског патријарха – Александар Волков – изјавио је да су расконици својим `сабором уједињења` оскрнавили кијевски Софијски храм.

На важан аспект свега што се издогађало у Кијеву указао је професор московског Православног Свето-Тихоновског универзитета Владислав Петрушко:

„Цариградска патријаршија се нашла у прилично глупој ситуацији. Покушавала је да на чело `нове цркве` постави неког од епископа канонске Украјинске православне цркве, али су на псеудосабор дошла само двојица од 90. На крају је морала да пристане да за поглавара уједињених расколника буде постављен расколник Епифаније. Тако се патријарх Вартоломеј нашао у ситуацији да легитимитет даје украјинским расколницима. То ће осталим православним помјесним црквама тешко објаснити“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар