Одабрано Свијет

Вартоломеј позвао Руску православну цркву да призна право Украијнаца на аутокефалност

НАВЕО ДА ЈЕ ЦАРИГРАД – СЛАБЕЋИ СЕБЕ – ДАО АУТОКЕФАЛНОСТ ЦРКВАМА НАРОДА БАЛКАНА

ЦАРИГРАДСКИ патријарх Вартоломеј позвао је Руску православну цркву да „призна право Украјинаца на аутокефалност“.

Приликом сусрета са митрополитом Неакринијским и каламаријским Јустином – који га подржава поводом Украјине и Русије – додатно је рекао:

„Проблем Украјине је разлог што смо се сукобили са са братском Црквом Русије. Њој је тешко да схвати да је Цариградска патријаршија ослободила тако много народа Балкана да је ослабила себе, али је признала њихово право на унутрашњу самоуправу и црквену независност, па им је дала томосе за формирање помjесних независних цркава. Тако би и Москва требало да призна да безмало 50-милионски украјински народ, који је она на неправославни начин на неколико вијекова добила под своју јурисдикцију, има право на црквену независност, на аутокефалност“.

Синод РПЦ  је 15. октобра – реагујући на одлуку Цариградске патријаршије да започне процедуру давања украјинским расколничким црквама аутокефалност – прекинуо са њом све односе.

Други човјек у хијерархији Московске патријаршије – митрополит Волоколамски Иларион – оцијенио је да је Цариградска патријаршија због стајања на страну расколника изгубила право да игра улогу православног координативног центра.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар