Odabrano Svijet

Vartolomej pozvao Rusku pravoslavnu crkvu da prizna pravo Ukraijnaca na autokefalnost

NAVEO DA JE CARIGRAD – SLABEĆI SEBE – DAO AUTOKEFALNOST CRKVAMA NARODA BALKANA

CARIGRADSKI patrijarh Vartolomej pozvao je Rusku pravoslavnu crkvu da „prizna pravo Ukrajinaca na autokefalnost“.

Prilikom susreta sa mitropolitom Neakrinijskim i kalamarijskim Justinom – koji ga podržava povodom Ukrajine i Rusije – dodatno je rekao:

„Problem Ukrajine je razlog što smo se sukobili sa sa bratskom Crkvom Rusije. Njoj je teško da shvati da je Carigradska patrijaršija oslobodila tako mnogo naroda Balkana da je oslabila sebe, ali je priznala njihovo pravo na unutrašnju samoupravu i crkvenu nezavisnost, pa im je dala tomose za formiranje pomjesnih nezavisnih crkava. Tako bi i Moskva trebalo da prizna da bezmalo 50-milionski ukrajinski narod, koji je ona na nepravoslavni način na nekoliko vijekova dobila pod svoju jurisdikciju, ima pravo na crkvenu nezavisnost, na autokefalnost“.

Sinod RPC  je 15. oktobra – reagujući na odluku Carigradske patrijaršije da započne proceduru davanja ukrajinskim raskolničkim crkvama autokefalnost – prekinuo sa njom sve odnose.

Drugi čovjek u hijerarhiji Moskovske patrijaršije – mitropolit Volokolamski Ilarion – ocijenio je da je Carigradska patrijaršija zbog stajanja na stranu raskolnika izgubila pravo da igra ulogu pravoslavnog koordinativnog centra.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar