Odabrano Svijet

Vartolomej ukrajinskiim raskolnicima dao „autokefaliju“ koju je sebi potčinio

TOMOS POTPISAO U CARIGRADU - U PRISUSTVU UKRAJINSKE POSTPUČISTIČKE VRHUŠKE
  • Tomos je kaligrafski ispisan na pergamente u manastiru Ksenofont na Svetoj Gori, a u njemu se Pravoslavna crkva Ukrajine naziva duhovnom kćerkom Carigradske patrijaršije. Tomosom su ostale pomesne crkve pozivane da je priznaju „kao svoju sestru“ i da je pominju pod imenom „Presveta crkva Ukrajine“
  • Tomosom se ujedinjeni ukrajinski raskolnici obavezuju da „značajna crvena, duhovna ili kanonska pitanja“ rešavaju „preko Carigrada“. Čak i da sveto miro `ne proizvode sami` nego da ga nabavljaju od Carigradske patrijaršije
  • Portparol ruskog patrijarha Aleksandar Volkov ocenio je da se patrijarh Vartolomej, time što je uručio tomos raskolnicima u Ukrajini, potpuno udaljio od svetskog pravoslavlja. A rukovodilac Odeljenja Sinoda RPC za odnose sa društvom i medijima – Vladimir Legojda – ukazao: „Tomos je papir koji je plod neobuzdanih političkih ambicija. Upriličili su ga za 5. januar da bu ukrali Božić miliona pravoslavnih vernika Ukrajine, ali u tome neće uspeti“

NE ODUSTAJE američki carigradski patrijarh koji bi da bude pravoslavni papa.

Kako se i moglo očekivati, Vartolomej je u danas u Carigradu potpisao tomos kojim je dao oktroisanu autokefalnost „Pravoslavnoj crkvi Ukrajine“ koju je stvorio od dveju raskolničkih struktura.

Pre toga je održao moleban kojem su prisustvovali i predsednik Ukrajine Petar Porošenko, predsednik ukrajinskog parlamenta Andrej Parubij, šef kijevske diplomatije Pavel Klimkin, ministar odbrane Stepan Poltorak i poglavar ujedinjenih raskolnika mitropolit Epifanije.

Vartolomej je u rezidenciji primio ukrajinskog predsednika i mitropolita Epifanija, potom je u Hramu Svetog Đorđa, koji se nalazi pored Vartolomejeve rezidencije, potpisan tomos.

Partijarh Vartolomej rekao je da je ukrajinski narod sedam vekova čekao ovaj dan. Baš njega briga što pre sedam vekova nikakav ukrajinski narod nije ni postojao.

Tomos je kaligrafski ispisan na pergamente u manastiru Ksenofont na Svetoj Gori.

U tomosu se Pravoslavna crkva Ukrajine naziva duhovnom kćerkom Carigradske patrijaršije“, a ostale pomesne crkve pozivaju da je priznaju „kao svoju sestru“ i da je pominju pod imenom „Presveta crkva Ukrajine“.

Patrijarh Vartolomej i mitropolit Epifanije

Tomosom se ujedinjeni ukrajinski raskolnici obavezuju da „značajna crvena, duhovna ili kanonska pitanja“ rešavaju „preko Carigrada“. Čak i da sveto miro `ne proizvode sami` nego da ga nabavljaju od Carigradske patrijaršije.

Tomosom je Pravoslavna crkva Ukrajine proglašena za autokefalnu iako ona to – kao što se vidi – nipošto nije. I ne samo zato što je Epifanije mitropolit, a ne patrijarh.

Vartolomej , inače, i ne skriva previše da je nova „crkva“ politički projekat. Zato je i u tomosu pomenuo predsednika Ukrajine svojevrsni poklon Porošenku koji računa da će mu „formiranje Crkve“ pomoći da uđe bar u drugi krug predsedničkih izbora zakazanih za 31. mart.

Jedan od arhijereja Carigradske patrijaršije, koji je zamolio da mu se ne otkriva ime, agenciji TASS je rekao:

„To je politički aranžman. To potvrđuje potpisivanju tomosa i prisustvo velikog broja ukrajinskih političara“.

Portparol ruskog patrijarha Aleksandar Volkov ocenio je da se patrijarh Vartolomej, time što je uručio tomos raskolnicima u Ukrajini, potpuno udaljio od svetskog pravoslavlja.

Rukovodilac Odeljenja Sinoda RPC  za odnose sa društvom i medijima – Vladimir Legojda – o kvazi crkvi ukrajinskih raskolnika rekao je:

„Tomos je papir koji je plod neobuzdanih političkih ambicija. Upriličili su ga za 5. januar da bu ukrali Božić miliona pravoslavnih vernika Ukrajine, ali u tome neće uspeti“.

Arhiepiskop kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Kliment Večerja – ocenio je da je Vartolomej tomom prekršio „sve kanone i apostolska pravila“.

http://fakti.org/orthodox-point/vartolomej-ukrajinskim-raskolnicima-dao-autokefaliju-koju-je-sebi-pot%C4%8Dinio

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar