Odabrano Svijet

Vašington se uzalud nada da je „Posejdon“ tek „ruska propaganda“

POKRETAĆE GA ATOMSKI REAKTOR, RAZVIJATI BRZINE DO 200 KM NA SATI I I SPUŠTATI NA DNO OKEANA
  • Rusija jminule nedelje objavila da je završila „ključnu etapu testiranja nuklearnog supertorpeda  Posejdona“
  • Zamenik državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Andrea TOMPSON potvrdila da će njena zemlja proizvoditi dosad zabranjene rakete srednjeg i malog dometa

SJEDINJENE Države će posle konačnog izlaska iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa početi da proizvode te dosad zabranjene rakete, konsultujući se sa svojim partnerima i saveznicima – potvrdila je Andrea Tompson.

A ona nije bilo ko, jer – zamenik je državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost.

Utoliko je važnije što je Tompson tek onako, faktički uzgred, rekla da Vašington očekuje da se Rusija „vrati poštovanju sporazuma“. Ovim je ponovila američku tvrdnju da SAD napuštaju sporazum jer ga Moskva krši, a kad bi prestala – Vašington bi, tobože odustao od njegovog napuštanja (krajem jula).

Za razliku od ove „prodaje magle“, Tompson je sasvim određeno rekla da njena zemlja ostaje privržena kontroli nuklearnog naoružanja i da `standardi` koji važe u toj oblasti „ostaju nepromenjeni“.

Komentarišući izjavu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua (da će Moskva napraviti kopnenu verziju krstareće rakete „Kalibar“ i hipersoničnu kopnenu raketu velikog dometa), bila je takođe prilično određena:

„Po svaku cenu ćemo štititi bezbednost američkog naroda. Poizvodićemo novo naoružanje i usavršavati i modernizovati postojeće“.

Tompson je – imajući u vidu informacije o „Posejdonu“, ruskom podvodnom atomskom supertorpedu sa neograničenim dometom – rekla da je to ruska propaganda. Učinila je to u ovom kontekstu:

„Suočavamo se sa celim spektrom pretnji sa strane Rusije i drugih zemalja. Međutim, američka amrija je najmoćnija na svetu, a to će i ostati. Ne verujem previše ruskoj propagandi, a imam puno poverenje u naše oružane snage“.

Dodala je da novo američko naoružavanje navodno neće biti reakcija na naoružavanje Rusije već da ga diktira potreba da se „po svaku cenu zaštite Amerikanci“.

Rusija je objavila da je minule nedelje završila „ključnu etapu testiranja Posejdona“.

Moskovski vojni eksperti tvrde da će „Posejdon“ biti neranjiv jer će razvijati velike brzine (do 200 kilometra na sati), zaranjati dublje od 100 metara i kretati se – nepredvidljivo.

„Posejdon“ će zahvaljujući malom atomskom reaktoru koji ćre ga pokretati imati „interkontinentalni domet“.

http://fakti.org/us-standard/vasington-se-uzalud-nada-da-je-posejdon-tek-ruska-propaganda

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar