Одабрано Свијет

Због вирусне и економске пандемије спрема се ванредни онлајн-самит G-20

ПРВИ ПУТ ЋЕ ЛИДЕРИ „ВЕЛИКЕ ДВАДЕСЕТОРИЦЕ“ ПРЕГОВАРАТИ СЈЕДЕЋИ У СВОЈИМ КАБИНЕТИМА
  • Телеконференцију треба да сазове Саудијска Арабија, а тренутно је у првом плану питање: како је одржати, с обзиром да ће бити потребне заштићене линије везе и то не двостране већ за више учесника из 20 земаља одједном
  • Међу неким земљама „двадесеторице“ постоје „црвени телефони“ – крипто-везе заштићене од прислушкивања, али – не међу свима из G-20. А ако онлајн-самиту не буде обезбјеђена потребна тајност преговора – неће га ни бити

ЛИДЕРИ G-20 ускоро ће имати свој ванредни самит посвећем пандемији корона вируса и њоме изазваној свејтској економској кризи. Само, ни Доналд Трамп, ни Си Ђинпинг, ни Владимир Путин – а ни остали – никуда неће путовати.

Самит ће имати форму онлајн-телеконференције. По први пут.

„Велика двадесеторица“ су се – на иницијативу Лондона и Париза – први пут окупила у новембру 2008-ме. Због свјетске економске кризе која је тада буктала. Отада је, за непуних 12 година, имала 14 сусрета на врху, а посљедњи је био крајем јуна у Осаки.

Наредни редовни требало је да буде у новембру у Ријаду. А иницијативу за ванредни дао је премијер Шпаније Педро Санчес, земље која није у G20. Позвао је „велику двадесеторицу“ да не чекају новембар јер је коронавирус већ изазвао и економску пандемију која се може завршити урушавањем свјетске економије.

Не само у Мадриду, расте забринутост јер се ситуација погоршава упркос успјесима Кине у гушењу епидемије и одлуци Вашингтона да у спасавање америчких берзи и економије убаци трилион и по долара.

Телеконференцију треба да сазове Саудијска Арабија, а тренутно је у првом плану питање: како је одржати, с обзиром да ће бити потребне заштићене линије везе и то не двостране већ за више учесника из 20 земаља одједном. А међу учесницима ће бити и лидери Њемачке, Турске, Јужне Кореје, Аргентине, Јужне Африке, Индонезије, Бразила и Аустралије.

Ако онлајн-самиту не буде обезбјеђена потребна тајност преговора – неће га ни бити.

Међу неким земљама „двадесеторице“ постоје „црвени телефони“ – крипто-везе заштићене од прислушкивања, али – не међу свима из G-20.

Успостављање заштићених канала везе између 20 главних градова широм свијета, који би на ванредном самиту имали привремено чвориште у Ријаду, није технички нимало једноставан задатак. У сваком случају, изискује вријеме.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/zbog-virusne-i-ekonomske-pandemije-sprema-se-vanredni-onlajn-smit-g-20  

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар