Odabrano Svijet

Zbog virusne i ekonomske pandemije sprema se vanredni onlajn-samit G-20

PRVI PUT ĆE LIDERI „VELIKE DVADESETORICE“ PREGOVARATI SJEDEĆI U SVOJIM KABINETIMA
  • Telekonferenciju treba da sazove Saudijska Arabija, a trenutno je u prvom planu pitanje: kako je održati, s obzirom da će biti potrebne zaštićene linije veze i to ne dvostrane već za više učesnika iz 20 zemalja odjednom
  • Među nekim zemljama „dvadesetorice“ postoje „crveni telefoni“ – kripto-veze zaštićene od prisluškivanja, ali – ne među svima iz G-20. A ako onlajn-samitu ne bude obezbjeđena potrebna tajnost pregovora – neće ga ni biti

LIDERI G-20 uskoro će imati svoj vanredni samit posvećem pandemiji korona virusa i njome izazvanoj svejtskoj ekonomskoj krizi. Samo, ni Donald Tramp, ni Si Đinping, ni Vladimir Putin – a ni ostali – nikuda neće putovati.

Samit će imati formu onlajn-telekonferencije. Po prvi put.

„Velika dvadesetorica“ su se – na inicijativu Londona i Pariza – prvi put okupila u novembru 2008-me. Zbog svjetske ekonomske krize koja je tada buktala. Otada je, za nepunih 12 godina, imala 14 susreta na vrhu, a posljednji je bio krajem juna u Osaki.

Naredni redovni trebalo je da bude u novembru u Rijadu. A inicijativu za vanredni dao je premijer Španije Pedro Sančes, zemlje koja nije u G20. Pozvao je „veliku dvadesetoricu“ da ne čekaju novembar jer je koronavirus već izazvao i ekonomsku pandemiju koja se može završiti urušavanjem svjetske ekonomije.

Ne samo u Madridu, raste zabrinutost jer se situacija pogoršava uprkos uspjesima Kine u gušenju epidemije i odluci Vašingtona da u spasavanje američkih berzi i ekonomije ubaci trilion i po dolara.

Telekonferenciju treba da sazove Saudijska Arabija, a trenutno je u prvom planu pitanje: kako je održati, s obzirom da će biti potrebne zaštićene linije veze i to ne dvostrane već za više učesnika iz 20 zemalja odjednom. A među učesnicima će biti i lideri Njemačke, Turske, Južne Koreje, Argentine, Južne Afrike, Indonezije, Brazila i Australije.

Ako onlajn-samitu ne bude obezbjeđena potrebna tajnost pregovora – neće ga ni biti.

Među nekim zemljama „dvadesetorice“ postoje „crveni telefoni“ – kripto-veze zaštićene od prisluškivanja, ali – ne među svima iz G-20.

Uspostavljanje zaštićenih kanala veze između 20 glavnih gradova širom svijeta, koji bi na vanrednom samitu imali privremeno čvorište u Rijadu, nije tehnički nimalo jednostavan zadatak. U svakom slučaju, iziskuje vrijeme.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/zbog-virusne-i-ekonomske-pandemije-sprema-se-vanredni-onlajn-smit-g-20  

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar