Предсједник РС

Бањалука: Свечани дефиле за Републику Српску – „За сва времена“!

ПРОДЕФИЛОВАЛО ВИШЕ ОД 2.400 ПРИПАДНИКА МУП, ИНСТИТУЦИЈА РС И ЦИВИЛНОГ СЕКТОРА
  • Центром града прошли Заставни вод, 12 ешалона јединица и шест моторизованих ешалона МУП Српске. На челу ешалона јединица и моторизованих ешалона МУП био руководилац дефилеа Горан Амиџић, начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја
  • У ешалонима су били и припадници Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, Посебних снага Полиције, те кадети Полицијске академије. Цивилни сектор чинила су 34 ешалона
  • Дефиле је  окончан родољубивом пјесмом „Пукни зоро“ коју су отпјевали учесници дефилеа и прелијетањем хеликоптера Хеликоптерског сервиса Српске
  • Дефилеу присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, министар одбране Србије Александар Вулин, министри у владама Републике Српске и Србије, представници Српске у институцијама БиХ

НA ТРГУ Крајине у Бањалуци завршен је свечани дефиле поводом Дана Републике Српске на којем је учествовало више од 2.400 припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) и представника цивилног сектора, различитих републичких управа, удружења и организација.

Дефиле је  окончан родољубивом пјесмом „Пукни зоро“ коју су отпјевали учесници дефилеа и прелијетањем хеликоптера Хеликоптерског сервиса Српске.

Дефилеу су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, министар одбране Србије Александар Вулин, министри у владама Републике Српске и Србије, представници Српске у институцијама БиХ.

Већ традиционалном, четвртом, дефилеу поводом 28. рођендана Српске који се обиљежавао под слоганом „За сва времена“ присуствовали су и представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, припадници Трећег (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, представници дипломатског кора, Војске и Полиције Србије, званице из јавног, политичког и друштвеног живота и бројни грађани.

У част предсједника Републике Српске, била је постројена Почасна јединица МУП Српске, а рапорт предсједнику Жељки Цвијановић предао је командир те јединице Витомир Петричевић.

На полазној линији за свечани дефиле били су постројени ешалони Министарства унутрашњих послова Републике Српске и цивилног сектора.

Свечани дефиле чинили су Заставни вод, 12 ешалона јединица и шест моторизованих ешалона МУП-а Српске, чија су 782 припадника дали животе за Српску.

На челу ешалона јединица и моторизованих ешалона МУП-а је био руководилац дефилеа Горан Амиџић, који је начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја.

У ешалонима су били и припадници Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, Посебних снага Полиције, те кадети Полицијске академије.

Цивилни сектор чинила су  34 ешалона, од чега је један био моторизован.

У овим ешалонима су били и представници студената, бораца, ратних инвалида, ветерана, националних мањина, спортисти и ватрогасци.

Парадни марш, дјело композитора Станислава Биничког, извео је Полицијски оркестар.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске

 

Цвијановић: Српска да буде јака, да је развијамо јер није прављена да би трајала неко вријеме

  • „Ми смо издржали и када су нам предвиђали да ћемо нестати, умријети, бити избрисани. Издржали смо зато што волимо, живимо, радимо и дјелујемо у интересу Српске“

ПРЕДСЈЕДНИК Српске Жељка Цвијановићева је навела да се Дан Републике ове године обиљежава под слоганом „За сва времена“, који говори да је циљ Српске да толико траје, те да буде стални оквир за наше животе.

„Да буде јака, да је градимо и развијамо, јер није прављена да би трајала само одређени период. Српска су сви наши људи окупљени око ње. Имамо велику љубав народа за Српску и тај капитал морамо очувати, одупирући се заједнички свим изазовима. Ово је дан када славимо слободу коју уживамо јер су неки људи дали своје животе и дијелове тијела да бисмо ми живјели у миру“, рекла је Цвијановићева у обраћању на свечаном дефилеу поводом обиљежавања 9. јануара.

Она је свима честитала Дан Републике који показује заједништво и снагу Српске, која никоме није сметња, те поручила „Волимо Српску и наш рођендан!“, „Живјела Република Српска!“.

Цвијановићева је истакла да Српска, обиљежавајући свој дан, никоме не жели зло, додајући да су људи у Републици знали за времена када слободе није било и када се она стицала и освајала.

„Поносна сам што сваке године све више успијевамо показати шта знамо и колико је важно да функционишемо добро. Двадесет осам година постојања Српске је озбиљан период и значи да смо прошли многа искушења. Ми смо издржали и када су нам предвиђали да ћемо нестати, умријети, бити избрисани. Издржали смо зато што волимо, живимо, радимо и дјелујемо у интересу Српске“, поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да нема намјеру да квари Дан Републике реагујући на изјаве оних који је оспоравају, изразивши наду да ће народ и институције Српске, окупљени као данас, и даље обиљежавати 9. јануар, те улагати напоре да Република сваке године у слободи све више напредује.

„Српска је отворена за свакога ко овђе живи и намјеравамо да сигурним кораком идемо у будућност“

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар