Predsjednik RS

Cvijanović: Incko napada SNSD i Srpsku da bi opravdao sebe i postojanje OHR

„POSEBNO JE LICEMJERNO KAD JEDAN VISOKI PREDSTAVNIK BRANI DEJTON“
  • „Šta bi oni radili kad bismo se mi, recimo, u BiH dogovarali, kako bi oni zivkali ministre, predsjednike, izvrtali naše dogovore, ili branili stavove jedne političke koncepcije i bili poštansko sanduče za žalbe jednog naroda ili jedne politike? Kad čovjek malo bolje pogleda, OHR je stvarno jedna prevaziđena i beskorisna kategorija

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, po pravilu, u svojim izvještajima Savjetu bezbjednosti više brani svoju poziciju i traži opravdanje za ostanak OHR-a nego što mu je važno da dočara pravo stanje u BiH.

„Napadi na politiku SNSD-a i na ono što radi ili kaže Republika Srpska su uobičajena stvar“, rekla je predsjednik Srpske zamoljena da prokomentariše najnoviji Inckov izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem je ponovo iznio optužbe na račun SNSD-a i vlasti u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da je posebno licemjerno kad neki visoki predstavnik kaže kako bi nečije politike ili nečija retorika mogle vratiti stanje unazad kada je riječ o implementaciji Dejtonskog sporazuma, jer su, kako je naglasila, upravo visoki predstavnici urušavali dejtonska rješenja i uništavali kapacitet za unutrašnji dogovor.

„Jer šta bi oni radili kad bismo se mi, recimo, u BiH dogovarali, kako bi oni zivkali ministre, predsjednike, izvrtali naše dogovore, ili branili stavove jedne političke koncepcije i bili poštansko sanduče za žalbe jednog naroda ili jedne politike? Kad čovjek malo bolje pogleda, OHR je stvarno jedna prevaziđena i beskorisna kategorija“, naglasila je predsjednik Republike.

Ona je rekla da su „greške koje su nam ostavili u naslijeđe ogromne i to je ustvari kamen spoticanja i prepreka za naše bolje unutrašnje razumijevanje“.

„Bez namjere da nešto posebno elaboriram što je visoki predstavnik još tu i ko tu službu finansira, ili bolje reći, nažalost, troši pare, reći ću samo da mi odlično razumijemo da odgovornost za domaće procese imamo mi koje je ovdje birao narod, bili mi ili ne po volji ovim ili onim stranim predstavnicima. Iskreno rečeno, nisu ni oni nama baš svi po volji“, poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike je ukazala da je trenutno važnije graditi dobre odnose sa EU, dok i njene pojedine članice, koje to još ne vide, shvate da je OHR više smetnja nego korist i za BiH i za odnose BiH i EU.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar