Предсједник РС

Цвијановић: Инцково позивање на бонска овлаштења у СБ УН свјесни је удар на европски пут БиХ

ОДБАЦИЛА СВЕ НАВОДЕ НА РАЧУН СРПСКЕ ИЗНИЈЕТЕ НА ИСТ РИВЕРУ
  • Ријеч је о најобичнијој лажи и бруталној манипулацији. Одбацујем тврдњу да укидање високог представника траже они који желе да дестабилизују земљу. Укидање високог представника траже они који су за европски пут
  • Одбацујем тврдње Валентина Инцка да су извјештаји које Влада Српске шаље Савјету безбједности УН илегални и да не постоје. Да не постоје не би били цитирани ни од једне чланице Савјета безбједности, а јесу цитирани. Нису ни нелегални јер ништа у Дејтонском споразуму не ограничава енетитете да комуницирају са УН, међународним организацијама или чланицама Савјета безбједности

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да позивање на бонска овлаштења на сједници Савјета безбједности УН представља намјерно и свјесно убацивање клипова на европски пут БиХ, као што то чини и СДА неформирањем власти, те да је послата порука да не постоји европска перспектива БиХ.

Цвијановићева је одбацила наводе који су изнесени на рачун Републике Српске на сједници Савјета безбједности УН, као и тврдњу да укидање високог представника дестабилизује БиХ, као и да је Комисија за Сребреницу у функцији преиспитивања пресуда или ревидирања историје или да ће нарушити кохезију у земљи.

„У име институција и грађана Републике Српске одбацујем све наводе који су тамо изнесени на рачун Српске. Ријеч је о најобичнијој лажи и бруталној манипулацији. Одбацујем тврдњу да укидање високог представника траже они који желе да дестабилизују земљу. Укидање високог представника траже они који су за европски пут. Према логици ствари, земља која има високог представника и није стабилна па не знам шта онда ту има да се дестабилизује. Комисија за Сребреницу је у функцији помирења и зашто некоме смета да се тражи истина ако је све што су овђе радили страни фактор и бошњачки политичари исправно“, упитала је Цвијановићева на заједничкој конференцији за новинаре са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Говорећи о оцјени да ће Комисија за Сребреницу нарушити кохезију у БиХ, Цвијановићева је истакла да кохезије нема управо због тога што је високи представник заједно са једним бројем страних земаља својом пристрашношћу разједињавао унутрашњи амбијент у БиХ, умањио демократски капацитет БиХ, био најчешће у функцији погрошавања умјесто побољшања унутрашњих односа и ускратио важном међународном форуму тачне и истинит информације о томе шта су стварни безбједносни политички и други изазови за БиХ.

„Одбацујем тврдње Валентина Инцка да су извјештаји које Влада Српске шаље Савјету безбједности УН илегални и да не постоје. Да не постоје не би били цитирани ни од једне чланице Савјета безбједности, а јесу цитирани. Нису ни нелегални јер ништа у Дејтонском споразуму не ограничава енетитете да комуницирају са УН, међународним организацијама или чланицама Савјета безбједности“, истакла је Цвијановићева.

Она је изјавила да не само да не постоје таква ограничења, већ Устав БиХ изиричито предвиђа да ентитети могу да остварују такву комуникацију.

„Због тога је и Уставни суд БиХ 2010. године изричито потврдио право Републике Српске да подноси извјештаје Савјету безбједности, а високи представник би требало да је упознат са овом одлуком која је донесена на почетку његовог мандата“, нагласила је Цвијановићева.

Она је одбацила и тврдње да успостављање резервног састава полиције представља формирање војске или оружаних снага Републике Српске.

„То је чиста измишљотина и најобичнија намјерно пласирана лаж. Удари на МУП и полицију Српске трају већ неко вријеме у континуитету – од прича о паравојним формацијама, потом о милитаризацији полиције и наоружавању па сад о прављењу ентитетске војске“, каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, измишљених тема о Републици Српској не мањка, а међу њима су и извјештај који је високи представник у БиХ Валанетин Инцко поднио Савјету безбједности УН, као и дискусије које су том приликом услиједиле.

„Са жаљењем констатујем да су позивањем на коришћење бонских овлашћења и настојањем да реафирмишу моћ високог представника намјерно и свјесно убацили клипове у европски пут БиХ једнако онако како то ради СДА блокирањем избора новог Савјета министара. Они су нам уствари послали поруку да не постоји европска перспектива за БиХ иако воле да говоре да постоји“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је то сасвим супротно од опређељења Српске да се креће ка чланству у ЕУ и да то чини кроз механизам координације.

Цвијановићева је указала да још није формирана власт на ниову БиХ и Федерације БиХ, да се ушло у сиву зону и да актуелни Савјет министара нема легитимитет.

„Јасно је да то представља директан удар на вољу бирача у Репулици Српској и спречава напредовање на европском путу. То је јасан показатељ да је БиХ ушла у сиву зону и да се налази у канџама неодговорних сарајевских политичара који намјерно блокирају процес формирања власти да би спријечили да партије које су изборни побједници из Српске преузму позиције на нивоу БиХ у складу са вољом бирача, односно грађана Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да то представља и намјерну опструкцију европског пута БиХ с обзиром на то да су званичници ЕУ јасно рекли да нема позитивног мишљења, а тиме ни кандидатског статуса ако не буду имплементирани изборни резултати и формирана власт.

„Јасно је и да постојећи Савјет министара нема легитимитет, кредибилитет, ни ауторитет да учествује у било којем процесу, ни да преузима или извршава било какве обавезе. Ако томе додамо чињеницу да хрватски министри скоро да и не учествују у раду овог предуго одлазећег Савјета министара, а да српски министри тамо вегетирају, онда је јасно зашто је БиХ ушла у сиву зону и зашто такав Савјет министара нико не узима за озбиљно ни БиХ, ни у иностранству“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, да којим случајем нека партија из Српске блокира формирање Савјета министара као што то ради СДА, сви западни медији би жигосали Републику Српску и говорили да подрива БиХ и демократију, док се сада нико од њих није нешто посебно забринуо.

Она је указала на спрегу између СДА и дијела међународне заједнице да се спријечи формирање власти на нивоу БиХ.

Цвијановићева је изразила задовољство чињеницом да је Српска показала свој пуни демократски капацитет брзом имплементацијом изборних резултата и формирањем нове Владе.

„Српска је уређено и функционално друштво. Током претходних година повећавали смо плате, пензије, социјална давања, уводили нова социјална права, унапређивали дијалог са социјалним партнерима, градили болнице, школе, путеве и ауто-путеве, а то је опредјељење и нове Владе. Наша намјера је да јачамо наше институције, али и да се супротставимо нападима на уставни капацитет и идентитет Српске“, закључила је Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар