Предсједник РС

Цвијановић: Мјере опреза и заштите сигурно ће морати да буду још неко вријеме на снази

„ЈОШ НЕ ЗНАМО КАКО ЋЕ СЕ СТВАРИ ОДВИЈАТИ У БУДУЋНОСТИ – ХОЋЕ ЛИ БИТИ ДРУГОГ ТАЛАСА ИЛИ НЕЋЕ“
  • „Сада смо се донекле опустили жељни повратка на неки стари начин живота. Охрабрила нас је и чињеница да је све мањи и мањи број људи који немају тешку клиничку слику. Међутим, уколико би се ствари закомпликовале и ако би морале поново да се уводе неке рестриктивније мјере, сигурна сам да би грађани то испоштовали“
  • О јавним набавкама за борбу против епидемије: „Колико знам, надлежни органи и МУП су почели са провјерама и умјесто да спекулишемо најбоље је да надлежне институције све испитају и утврде… Сматрам да су биле добре све мјере које су предузеле институције Српске, односно Републички штаб за ванредне ситуације у сарадњи са министарствима“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да нико не може бити оптимистични када је ријеч о порасту броја заражених вирусом корона, те да проблем постоји и да ће мјере опреза и заштите сигурно морати да буду још неко вријеме на снази.

Цвијановићева је истакла да је чињеница да ће институције спремно одговорити на све евентуалне изазове у случају експанзије заразе.

„Не знамо како ће се ствари одвијати у будућности, да ли ће бити другог таласа или не, али је важно да су институције у претходном периоду извукле многе поуке, посебно наш здравствени сектор и сигурна сам да ће моћи адекватно да се ухвате у коштац уколико и дође до другог таласа или експанзије заразе“, нагласила је Цвијановићева.

Оцијенила да је природно да су се грађани сада опустили након строге дисциплине која је била на снази два мјесеца, али без које не би било ни ефеката мјера, нити би резултати били такви какви јесу.

„Свакако да за то дугујемо и велику захвалност грађанима који су се придржавали свих предвиђених мјера. Сада смо се донекле опустили жељни повратка на неки стари начин живота, а са друге стране охрабрила нас је и чињеница да је све мањи и мањи број људи који немају тешку клиничку слику. Међутим, уколико би се ствари закомпликовале и ако би морале поново да се уводе неке рестриктивније мјере, сигурна сам да би грађани то испоштовали зато што је приоритет сачувати здравље и да би дисциплина опет порасла“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да се никоме не свиђају бројеви који показају пораст случајеве заразе, али охрабрује чињеница да је све мање и мање лица која имају тежу клиничку слику, те да је углавном ријеч о лицима са благим или готово никаквих симптома.

Цвијановићева је указала да је проблем вируса корона дугорочан и да он остаје да се рјешава, јер нема начина да се спријечи, нити да се ефикасно лијечи с обзиром на чињеницу да нема ни вакцине ни лијека.

„То је глобални проблем и цјелокупно становништво мора да се прилагођава одређеним мјерама и стандардима, јер је проблем у томе што о овом вирусу има више непознаница него познаница, нема вакцине, ни лијека који је ефикасан и помоћу којег би се могао ријешити проблем. Све остаје на мјерама заштите које су мање више исте у свим земљама од забране кретања, физичког дистанцирања, забране окупљања…“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

На питање да прокоментарише чињеницу да упркос свему што је власт добро радила током пандемије, опозиција је ипак нашла разлог за нападе у вези са јавним набавкама, Цвијановићева је рекла да задатак опозиције јесте да критикује и не може се очекивати да одају признање за било шта што уради власт, али сматра да би било политички корисније да су били заједно у кризним ситуацијама и да својим ангажманом покажу да су на располагању грађанима.

Цвијановићева је истакла да се опозиција у Српској није одлучили да то буде тако, него да се држе класичног опозиционог рада који се своди само на критику.

„Када је ријеч о јавним набавкама које су вршене током пандемије, наравно да институције знају свој посао и на који начин се ради у ванредној ситуацији, како се може доћи до медицинске опреме, заштитних одијела, маски и свега што је било потребно у том периоду. Тада је постојао проблем и на међународном тржишту са набавкама и сви су морали да буду упућени на једну адресу а то је била Кина“, истакла је Цвијановићева.

Она је поручила опозицији да ако имају неку замјерку да је нешто било нетранспарентно, за то постоје механизми а то је да се све провјери и испита.

„Колико знам надлежни органи и МУП су почели са провјерама и умјесто да спекулишемо најбоље је да надлежне институције све испитају и утврде“, истакла је Цвијановићева, додавши да и даље сматра да су биле добре све мјере које су предузеле институције Српске, односно Републички штаб за ванредне ситуације у сарадњу са министарствима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар