Предсједник РС

Цвијановић: Могуће је да је свака инцијатива из ФБиХ договор Бошњака са странцима

„ДОДИК ЋЕ У БРИСЕЛУ РЕАЛНО ИЗЛОЖИТИ ШТА СЕ СВЕ ДЕШАВА И ПОТВРДИТИ ЕВРОПСКИ ПУТ БиХ“
  • „Сигурна сам да ће главно питање (у Бриселу) бити успостављање институција на нивоу БиХ, да би могле да буду преузимане обавезе у оквиру механизма координације у БиХ. Без овога нема претпоставке за било какво кретање на европском путу“
  • „Не сматрам да странци треба да се мијешају у оно што су наше дневне активности. Много тема које у етар избаце домаћи политичари често су продуковане, мотивисане, подстакнуте или инициране од поједниних странаца“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је превасходно важно да буду успостављене институције на нивоу БиХ, конституисана власт, формирана адекватна парламентарна већина и Савјет министара да би могле да буду преузимане обавезе у оквиру механизма координације у БиХ.

„Знам шта ће предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик радити у Бриселу на састанку са званичницима ЕУ. Он је човјек који хоће да пренесе реалну слику о свему што се дешава у БиХ и изразиће опредијељеност за европски пут БиХ“, рекла је Цвијановићева новинарима у мјесту Насеобина Лишња код Прњавора.

Она је истакла да ће се у Бриселу разговарати о свим стварима које су препрека за добијање кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ и оживљавање европског пута земље.

„Сигурна сам да ће главно питање бити успостављене институције на нивоу БиХ, да би могле да буду преузимане обавезе у оквиру механизма координације у БиХ. Без овога нема претпоставке за било какво кретање на европском путу. При крају је технички дио који се односи на одговоре на упитник Европске комисије, јер треба да саберемо материјал и у суштини посао је завршен и са додатним питањима“, прецизирала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је све ово претпоставка како би Европска комисија могла да има позитивно мишљење.

„Вјерујем да ће у Бриселу бити разговора и о политичкој и економској ситуацији у БиХ, знајући да је Реформска агенда, на којој смо функционисали у претходном периоду спроводећи реформе, била европска, али је и овдје дошло до застоја у испуњавању одређених аранжмана који су везани за ову агенду јер имамо застој и мрцварење у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ када је ријеч о формирању власти“, рекла је Цвијановићева.

Предсједавајући Пресједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће сутра и у сриједу, 30. јануара, упознати високе функционере ЕУ о ситуацији у БиХ и својим ставовима.

Он је раније рекао да очекује да ће у Бриселу чути од европских званичника какве су шансе БиХ да у овој години добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

„Крајње је вријеме да ПИЦ укаже ко подиже тензије“

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је крајње вријеме да Савјет за спровођење мира (ПИЦ) заузме реалан став и каже ко подиже тензије и ствара додатно неразумијевање међу народима у БиХ након што је СДА најавила да ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ о називу Република Српска.

„Ако већ засједа ПИЦ, а то ради када је ријеч о било којој теми и често даје оцјене које уопште не стоје, мислим да је крајње вријеме да заузме реалан став и каже ко уништава оно мало шансе за унутрашњи дијалог“, рекла је Цвијановићева новинарима у селу Насеобина Лишња код Прњавора.

Она је истакла да нема претјерана очекивања од форума који сазивају странци.

„Не сматрам да странци треба да се мијешају у оно што су наше дневне активности. Међутим, овдје имате неке друге ситуације јер много тема које у етар избаце домаћи политичари често су продуковане, мотивисане, подстакнуте или инициране од поједниних странаца. Тако ме не би изненадило да је свака инцијатива из Федерације БиХ резултат договора бошњачких власти са странцима“, закључила је Цвијановићева.

Сутра би требало да буде одржана сједница Управног одбора ПИЦ-а на нивоу амбасадора на којој ће бити ријечи о иницијативи СДА за покретање правне процедуре пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар