Предсједник РС

Цвијановић: Можда се СДА чини да напада само Српску, насрће и на БиХ – али јој неће то проћи

РАЗГОВАРАЛА У БЕЧУ СА ШЕФОМ ПОСЛАНИЧКОГ КЛУБА СЛОБОДАРСКЕ ПАРТИЈЕ ЈОХАНОМ ГУДЕНУСОМ
  • Предсједник РС оцијенила да је удар СДА на име Републике Српске покушај прављења БиХ по њиховој рецептури, али нагласила да у томе неће успјети, изразивши задовољство што је иницијативу СДА осудио бар високи представник у БиХ Валентин Инцко
  • „Ево сада имамо напад на име Републике Српске и за мене је сасвим нормално да то свако осуди зато што је то ненормално понашање, измишљање политички температурних тема, умјесто да се баве стварним животом“
  • „СДА покушава неким политичким играма да спријечи имплементацију изборних резултата, јер јој  је очито у интересу да има свог кандидата који сједи у парламенту, али исто тако и предсједавајућег Савјета министара“
  • „Аустрија је на трећем мјесту као инвеститор, а на седмој позицији као спољнотрговински партнер Српске. Важно је и добро да његујемо и надограђујемо међусобне односе и имамо политичко разумијевање“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је из Беча да неће проћи иницијатива СДА за преиспитивање назива Република Српска, јер је Српска са својим именом јасно препозната Дејтонским споразумом, односно у Анексу четири који је Устав БиХ.

Цвијановићева је оцијенила да је ово покушај прављења БиХ „по њиховој рецептури“, али да им то неће успјети, изражавајући задовољство што је иницијативу осудио бар неко од странаца, попут високог представника у БиХ Валентина Инцка.

„Ово представља измишљање врло опасних тема које саме представљају напад на БиХ. Иако се можда СДА чини да овим нападају само Републику Српску, они у ствари овим насрћу и на БиХ“, рекла је Цвијановићева новинарима након састанка са шефом посланичког клуба Слободарске партије Аустрије Јоханом Гуденусом у Бечу.

Она је додала да је на састанку са Гуденусом покренула и ово питање, зато што је то једна од политичких тема, те објаснила да је ненормално да се у БиХ „избацују“ овакве политичке теме, умјесто да се након избора имплементирају изборни резултати, бави економско-социјалним темама, завршавају питања из Упитника за ЕУ и ради на неким другим питањима у вези са европским процесом.

Цвијановићева је подсјетила да је прије неколико година исто тако „избачена“ тема у вези са прославом Дана Републике.

„Ево сада имамо напад на име Републике Српске и за мене је сасвим нормално да то свако осуди зато што је то ненормално понашање, измишљање политички температурних тема, умјесто да се баве стварним животом“, истакла је Цвијановићева, наводећи да СДА на овај начин хоће и да сакрије чињеницу да су они ти који блокирају формирање Савјета министара.

Она је навела да у СДА покушавају неким политичким играма да спријече имплементацију изборних резултата, јер им је очито у интересу да имају свог кандидата који сједи у парламенту, али исто тако и предсједавајућег Савјета министара.

„Поготово им је у интересу да имају са собом у власти оне структуре из Републике Српске које су им очито погодне, које су навикле да климају главом и да ни на који начин не дискутују са њима и не долазе у било какву полемику“, рекла је Цвијановићева.

Она је у Бечу навела и да је Српска, након избора, веома брзо формирала власт и усвојила кључне документе, али да је политичко Сарајево, условљавањем конституисања институција, довело до потпуне парализе на нивоу БиХ.

Цвијановићева је, након састанка са Гуденусом, изјавила Срни да Влада Српске успјешно функционише, док је на нивоу БиХ, након конституисања Предсједништва, све друго неконституисано, укључујући и Савјет министара.

Она је подсјетила да су партије из политичког Сарајева блокадом и условљавањем формирања Савјета министара зауставиле многа питања и европски пут БиХ.

„Немате кредибилне саговорнике са којима се можете договарати и који могу да у оквиру механизма координације преузимају и извршавају одређене обавезе. То је реалност која потврђује да је БиХ много година, нажалост, прилично неуспјешан експеримент. Ми /из Српске/ смо хтјели да са своје стране дамо подстицај неким позитивним процесима у оквиру БиХ, али за такве ствари треба да имате партнере, који то очито не желе“, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је битно да Република Српска гради пријатељство и контакте са Аустријом која је веома важан спољнотрговински партнер и инвеститор у Српску.

„Аустрија је на трећем мјесту као инвеститор, а на седмој позицији као спољнотрговински партнер Српске. Важно је и добро да његујемо и надограђујемо међусобне односе и имамо политичко разумијевање, а овај састанак одржан је и у функцији свега што се дешава у БиХ и у оквиру ЕУ“, навела је Цвијановићева.

Она је на том плану изразила очекивање да ће се у Европи промијенити много тога након предстојећих избора за Европски парламент, те да ће ове године неке ствари постајати јасније.

„Вјерујем у неку бољу будућност, односе и разумијевање, а да бисмо тако нешто имали, добро је да одржавамо овакве сталне контакте и једни друге информишемо о одређеним дешавањима“, напоменула је Цвијановићева.

Нагласивши да Српска показује да је најпросперитетнији дио БиХ, Цвијановићева је закључила да је њен разговор са Гуденусом био успјешан и садржајан, те да већ дуже постоје добра међусобна комуникација, разумијевање, те лични и институцијални контакти, захваљујући ранијем залагању предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар