Предсједник РС

Цвијановић: Неће бити у Српској центара за мигранте – нека их Инцко води у своју Аустрију

„МИ НЕ МОЖЕМО ДА ДРЖИМО ПРИХВАТНЕ ЦЕНТГРЕ. ИМАМО ПРОБЛЕМ И СА ОНИМА УЗ ЕНТИТЕТСКУ ГРАНИЦУ“
  • „Из ЕУ немају права да нама говоре шта ћемо ми радити са мигрантима зато што су затворили своје границе. Будући да су они затворили своје и ми смо своје. Зашто је ваша кућа вама дража него што је нама наша? Изволите, радите то код своје куће, па ћемо и ми радити што и ви радите

ЈАСНО опредјељење и став Републике Српске дефинисан прије годину и више јесте да у њој нема услова за смјештај миграната и да странци који су затворили своје границе немају правo да држе лекције, изјавила је предсједник Српске Жељка Цвијановић.

„Немамо услова да се код нас смјештају мигранти, али увијек имамо проблем онда када су они смјештени у одређеним центрима у непосредној близини или на граници два ентитета“, истакла је Цвијановићева, коментаришући најаве да би мигрантски центар могао бити формиран на територији општине Добој-Исток, која се налази на граници Републике Српске и Федерације БиХ.

Цвијановићева је нагласила да је став Српске јасан и да се не разликује од става чланица ЕУ.

„Они немају права да нама говоре шта ћемо ми радити са мигрантима зато што су затворили своје границе. Будући да су они затворили своје и ми смо своје. Зашто је ваша кућа вама дража него што је нама наша? Изволите, радите то код своје куће, па ћемо и ми радити што и ви радите“, рекла је Цвијановићева новинарима у Добоју.

Она је навела да није сагласна са причама оних који долазе са стране, па објашњавају да Српска треба да ријеши проблем миграната, да буде хумана, да успоставља прихватне центре – да буду њихов трајни смјештај, док у земље тих који објашњавају није могућ улазак миграната.

„То није коректно. Чула сам неки дан високог представника у БиХ (Валентина Инцка), који објашњава како треба (мигрантски центри) да буду у Републици Српској. Ја питам зашто не у Аустрији?“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да мигранти нису ни кренули у Републику Српску, већ су се запутили у Њемачку, Француску, Аустрију, Белгију.

„Према томе, није фер да се проблем рјешава тако што ће Европа дићи жице, а ми да се бавимо тим проблемом“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да је свјесна да је сав терет на кантоналним или локалним властима у Федерацији БиХ.

„Ви имате земљу у којој нико не ради свој посао, у којој не можете да добијете никакву адекватну заштиту или било какву праву анализу или прави сет мјера који би укључивао све нивое власти, нема ни полуге која може нешто да дефинише на нивоу БиХ, људи се тиме не баве“, рекла је Цвијановићева и додала да и када би био подигнут спорни прихватни центар, улога органа БиХ била би  само да од Европе траже новац за то.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар