Предсједник РС

Цвијановић одликовала Брнабић, Иванцова, Бодирогу и – постхумно – генерала Лисицу

ПРЕДСЈЕДНИЦИ ВЛАДЕ СРБИЈЕ УРУЧИЛА ОРДЕН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НА ЛЕНТИ
  • Амбасадору Русије у БиХ  Петру ИВАНЦОВУ уручила Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних односа између Русије и Српске
  • Орден Карађорђеве звијезде РС првог реда за генерал-мајора Славка ЛИСИЦУ – за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама Војске Републике Српске у оружаној борби са непријатељем и ослобођење Српске – преузео је његов син Ненад
  • Прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога одликован је Орденом части са златним зрацима, за изванредне резултате у кошарци и њеној промоцији у Републици Српској, као и за заслуге у области хуманитарног рада

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић данас је, поводом прославе 9. јануара – Дана Републике, уручила у Бањалуци одликовања предсједнику Владе Србије Ани Брнабић, амбасадору Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову, као и постхумно за генерал-мајора Војске Републике Српске Славка Лисицу.

Брнабићевој је данас у Палати Републике уручен Орден Републике Српске на ленти који јој је додијељен за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Србије и Српске, те за немјерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске.

Иванцову је уручен Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних односа између Русије и Српске.

На основу одлуке предсједника Српске, одликовања су у Палати Републике, уручена за 16 појединаца, институција, организација и удружења, као и једно које је додијељено постхумно – за генерал-мајора Славка Лисицу, које је преузео његов син Ненад.

Генерал-мајор Лисица постхумно је одликован Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама Војске Републике Српске у оружаној борби са непријатељем и ослобођење Српске.

Прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога одликован је Орденом части са златним зрацима, за изванредне резултате у кошарци и њеној промоцији у Републици Српској, као и за заслуге у области хуманитарног рада.

За признат вишегодишњи јавни рад и заслуге на интензивирању сарадње у области здравства, економије, трговине и привреде Италије и Републике Српске Орденом части са сребреним зрацима одликован је почасни предсједник Привредне коморе Италије за БиХ Пијетро Бакарини.

Дјечијем хору „Врапчићи“ из Бањалуке додијељен је Орден Његоша другог реда за изванредне успјехе и награде остварене на дјечијим фестивалима у земљи и иностранству, као и за његовање дјечјег хорског пјевања, а поводом 25 година постојања.

Начелник Службе за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Миланко Максић одликован је орденом Крст милосрђа за признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у развоју здравствених услуга и лијечењу пацијената са подручја Српске.

Медаљом заслуга за народ одликовани су Удружење грађана „Мозаик пријатељства“ из Бањалуке, протојереј-ставрофор из Брчко дистрикта Славко Максимовић и академски сликар Младен Каран. Њима су одликовања додијељена за заслуге у области хуманитарног и духовног рада, очувању традиције и достигнућа у области ликовне културе и умјетности од значаја за општу афирмацију Републике Српске.

Златном медаљом за храброст за посебан допринос у спашавању људских живота и материјалних добара, те за испољену личну храброст предсједник Српске је одликовала припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске Сифета Окића из Добоја, Драгана Самарџића из Требиња и Његоша Ђекановића из Бањалуке.

За свеукупан допринос општем развоју и афирмацији Републике Српске Плакета „Свети Стефан“ додијељена је Саши Влаисављевићу, генералном директору београдског Аеродрома „Никола Тесла“, студенту пете године Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Соњи Трбојевић и студенту четврте године Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Душку Костићу.

Републичкој организацији породица погинулих и несталих бораца и заробљених цивила додијељен је Орден части са златним зрацима. Ову организацију је 15. септембра 2018. године одликовао тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар