Предсједник РС

Цвијановић: Оно што пишу извјестиоци Европарламента обојено је и ничему не доприноси

„ЗБОГ ТОГА СМО ОВАКО ДУГО ЗАГЛАВЉЕНИ И БЕЗ ИКАКВОГ СТВАРНОГ КРЕТАЊА КА ЕУ“
  • Један извјестилац је као кључну чињеницу наводио оно што се уопште није десило: да Република Српска шаље своје специјалце на обуку у Русију. Потом се није удостојио да каже да је управо када је он писао тај извјештај полиција Републике Српске сарађивала са девет европских земаља, а заједно са америчким институцијама била укључени у многобројне активности, укључујући и саму обуку у Вашингтону

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су извјештавања извјестилаца Европског парламента за БиХ обојена и ничему не доприносе.

„Због тога смо заглављени овако дуго без било каквог стварног кретања када је у питању ЕУ. Управо због тога што не постоји разумијевање оних који би требало да га покажу“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци коментаришући писмо извјестиоца Европског парламента за БиХ Кристијана Дан Преде упућено Европској комисији у коме се наводи да Српска негира геноцид.

Она је истакла да су многи извјестиоци Европског парламента имали своје моменте и своја времена у којима су давали такве типске стереотипне оцјене у којима неко нешто каже, а онда они упорно цитирају.

Цвијановићева је оцијенила да је велики недостатак извјештавања институција ЕУ у чињеници да то нису вјеродостојна извјештавања.

Она се присјетила како је исти извјестилац у једном од извјештаја објашњавао и као кључним нагласио чињеницу, која се тада уопште није десила, да Република Српска шаље своје специјалце на обуку у Русију.

Након тога се, додала је Цвијановићева, није удостојио да каже да је управо када је писао тај извјештај и причао о нечему што није постојало, заборавио да каже да је полиција Републике Српске у том моменту сарађивала са девет европских земаља, да су заједно са америчким институцијама за провођење закона били укључени у многобројне активности, укључујући и саму обуку коју су пролазили у том периоду у Вашингтону.

„Према томе, то су обојена извјештавања и, нажалост, ничему не доприносе“, оцијенила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, с друге стране у ЕУ постоје и они који су рационални и разумију шта је овђе на сцени, само нису довољно јасно рекли свој став.

„То је највећи проблем ЕУ, што нема, што не изнесе јасно и чврсто свој став који јесте реалност“, закључила је Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар