Предсједник РС

Цвијановић: Поносна сам на сарадњу коју је Српска успоставила са Кином

ВАТРОМЕТ ПОСМАТРАЛИ И ДОДИК, КИНЕСКИ АМБАСАДОР У БиХ И МИНИСТРИ У ВЛАДИ РС
  • Предсједник РС рекла пред почетак концерта Ансамбла пјесме и плеса народности „Ксинганмент“ из Унутрашње Монголије, поводом обиљежавања Кинеске нове године: „Између Српске и Кине не постоји ниједно отворено питање. Напротив, постоји веома добра сарадња и разумијевање глобалних процеса. Нас у Српској привлачи велика Кина која је глобални гигант“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас у Бањалуци да је поносна на сарадњу коју је Српска успоставила са Кином, наводећи да је она већ низ година успјешна и да између Српске и Кине постоји политичко разумијевање и економски интерес као снажна веза.

Цвијановићева је изразила задовољство због тога што су кинеске институције и компаније препознале Српску као мјесто за улагање и добро пословање и као примјер навела изградњу Термоелектране „Станари“ и инфраструктурне пројекте.

Она је додала да су потписани одређени уговори, а да се воде и додатни разговоре и очекује да и они буду реализовани.

„Између Српске и Кине не постоји ниједно отворено питање. Напротив, постоји веома добра сарадња и разумијевање глобалних процеса. Нас у Српској привлачи велика Кина која је глобални гигант и која је много тога урадила на политичкој трансформацији и у области економије и трговине“, рекла је новинарима Цвијановићева пред почетак концерта Ансамбла пјесме и плеса народности „Ксинганмент“ из Унутрашње Монголије, поводом обиљежавања Кинеске нове године.

Она је додала да је због тога у интересу Српске и њених грађана да и даље развијају добре односе са Кином.

Цвијановићева је напоменула да посебно охрабрује и потреба да се зближава народ у Српској и Кини, наводећи да је и са позиције предсједника Владе подржавала изучавање кинеског језика у школама и на факултетима у Републици Српској, као и оснивање Конфучијевог института у склопу Универзитета у Бањалуци.

„Све су то начини да се приближимо једни другима и да се, без обзира на то што нас географски дијели толика раздаљина, сваке године све више упознајемо и боље сарађујемо“, рекла је Цвијановићева.

Она је народу Кине, али и грађанима у Српској, пожељела годину благостања и да се боље живи.

„Задовољна сам због тога што институције Српске заједно са Амбасадом Кине у БиХ обиљежавају Кинеску нову годину“, нагласила је Цвијановићева.

Концерту у Културном центру Бански двор присуствује и амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг, министри у Влади Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те бројни представници културног и политичког живота Српске.

Прије свечаног концерта на платоу испред Банског двора у Бањалуци поводом Кинеске нове године приређен је ватромет.

Осим бројних грађана, ватромет су посматрали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, кинески амбасадор у БиХ Ји Пинг и министри у Влади Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар