Предсједник РС

Цвијановић: Република Српска је настала пре рата, а ФБиХ и БиХ као плод рата и преговора

ОДБАЦИЛА ТВРДЊЕ ДА ЈЕ СРПСКА КРИВА ЗА НЕЧИЈА СТРАДАЊА КАО МАТРИЦУ ОД ПРИЈЕ РАТА
  • Република Српска је једина на простору данашње БиХ настала у миру и на основу акта домаћих институција. Није настала вољом међународне заједнице, већ свог народа
  • „Федерација БиХ је плод напора да се тадашње крваво зараћене снаге доведу у стање примирја и мира и да тек након тога гледају како ће доћи до свог Устава. БиХ, која је верификовала Српску која је настала прије рата и Федерацију која је настала у рату, производ је мировних преговора“
  • У БиХ немамо нормално партнерство да бисмо завршили чак и неки инвестициони или инфраструктурни пројекат. Немамо саговорника за важне ствари и морамо да се ослањамо сами на себе и изграђујемо своје капацитете. Императив је јачати Српску и чувати и оснаживати њене капацитете и институције

ПРЕДСЈЕДНИЦА  Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је синоћ да многима у БиХ, изван Српске, смета чињеница да је Република Српска одржива и стабилна, наводећи да је она једина заживјела и била функционална прије него што је почео рат у БиХ.

Цвијановићева је истакла да тврдње да је Република Српска крива за нечија страдања и за почетак рата представљају матрицу која је креирана тенденциозно још прије рата, те да је након њега настављено с изградњом те поставке која представља тоталну замјену теза.

„Република Српска је једина на простору данашње БиХ настала у миру и на основу акта домаћих институција. Није настала вољом међународне заједнице, већ свог народа. Добила је институције и Устав, заживјела и била функционална прије него што је почео рат“, нагласила је Цвијановићева.

Она је за РТРС рекла да је Федерација БиХ настала у рату и да је продукт рата.

„Она је настала као напор да се тадашње крваво зараћене снаге доведу у стање примирја и мира и да тек након тога гледају како ће доћи до свог Устава. БиХ, која је верификовала Српску која је настала прије рата и Федерацију која је настала у рату, производ је мировних преговора и чињенице да је кроз међународни акт постојала успостављена држава, заустављен рат и успостављен цјелокупан политички систем“, појаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска треба да настави да се модернизује, уводи нове технологије и иде укорак са свијетом, али понекад је тешко то постићи знајући какав је амбијент у коме се живи и каквим је притисцима изложена.

„У БиХ немамо нормално партнерство да бисмо завршили чак и неки инвестициони или инфраструктурни пројекат. Немамо саговорника за важне ствари и морамо да се ослањамо сами на себе и изграђујемо своје капацитете. Императив је јачати Српску и чувати и оснаживати њене капацитете и институције“, поручила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, треба се ослањати на институције и наставити градити њихово партнерство са социјалним партнерима, удружењима и представницима различитих групација друштва да би се ђеловало заједно.

„Институције су ту да отварају радна мјеста, повећавају плате, пензије, субвенције за пољопривреднике и социјална давања, те да уводе нова социјална права. Све то је на дневном реду наших институција у будућем периоду. Сигурна сам да ћемо успјети ма колико и нека будућа времена буду изазовна“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је поносна на оно што је власт урадила у Српској с обзиром на тежину околности у којима се дјеловало, а Република била мета коју је требало довести до краха и уништења.

„Неки су је жељели обезвриједити, развластити, умањити јој потенцијал, одузети надлежности, финансије… Када видим ову опредијељеност да се Република чува, онда сам задовољна и поносна. Знам да су грађани свјесни да су ово тешка времена и да ниједно вријеме иза нас није било једноставно, али да можемо заједно савладавати препреке“, каже Цвијановићева.

Она је навела да ће Српска, уколико се настави њено оспоравање у БиХ, имати одговор.

„Моја теза је да одговоримо свакоме ко на нас атакује и да не трошимо превише енергије на оно што раде други, осим да увијек будемо опрезни. Важно је да се усмјеримо на оно што је на нашем дневном реду, а то су мир, стабилност, отвореност Српске, бољи живот грађана и инфраструктура, више посла, боље плате…“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да Српска није доживјела колапс због тога што власт на нивоу БиХ није формирана 13 мјесеци након избора, али да је то изгубљена година у којој су се могле урадити многе позитивне ствари.

„Српска је била функционална, повећавала плате и пензије и спроводила све пројекте који нису зависили од нивоа БиХ. Стварни живот се у Српској одвијао несметано и многи су схватили да није начин да се светите Републици тиме што на власт на нивоу БиХ нећете да поставите оне које су грађани Српске на изборима изабрали за своје представнике“, рекла је Цвијановићева.

Одговарајући на питање да ли ће Српска остати војно неутрална, Цвијановићева је рекла да је познато да је на позицији војне неутралности, али да жели сарадњу са свима.

„Народ није опредијељен да размишља о томе да Српска буде чланица НАТО-а, али нас то не спречава да имамо добру сарадњу, коју има и Србија на коју се највише ослањамо. Наше опредјељење јесте да и даље разговарамо са Кином, Руском Федерацијом, САД и свима у свијету, те да учествујемо у процесу европских интеграција“, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да је прошле године у Народној скупштини Републике Српске било сцена које руше углед те институције, те да у Српској не постоји ниједан освијештен грађанин којем је мило да види да се прави циркус од институције која је била толико важна за настанак Републике.

„Ту је окупљена воља свих грађана који су изашли на изборе и нико нема примат. У тој институцији треба одговорно да се ради и доносе добри закони да би грађанима било боље, а не да бисмо снимали видео-клипове и од тога правили циркус јер томе не служе институције“, каже Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар