Предсједник РС

Цвијановић: Сарајево је и даље тијесно – не прихвата никог другачијег и другог

„ЗАТО И ПОСТОЈИ ОТПОР ЉУДИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРЕМА ТАКВОМ САРАЈЕВУ“
  • „Показало је да је неспособно да прихвати испружену руку и схвати да постоје догађаји када не треба да показују лошу страну свог лица, а Милорад  Додик је свој посао на отварању ЕЈОФ, упркос звиждању, одрадио онако како то раде озбиљни државници, неометен оним што се тамо дешавало“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Сарајево синоћ на отварању Европског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ/ још једном показало да је тијесно, али и неспособно да прихвати испружену руку и схвати да постоје догађаји када не треба да показују лошу страну свог лица.

Цвијановићева је, коментаришући синоћно звиждање предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику током обраћања на отварању ЕЈОФ-а у Сарајеву, истакла да је Додик свој посао одрадио онако како то раде озбиљни државници, неометен оним што се тамо дешавало.

„Због тога постоји отпор људи из Републике Српске према том тијесном Сарајеву, јер оно не прихвата никог другачијег и другог“, изјавила је Цвијановићева новинарима приликом радне посјете Требињу.

Она је истакла да је задовољна што је организован такав догађај гдје су мобилисане и локалне и републичке структуре да сарађују са нивоом БиХ.

„То је добар образац како се могу мобилисати све структуре да би се организовао важан догађај, без обзира на све различитости и оно што нас дијели у БиХ“, нагласила је Цвијановићева.

ЕЈОФ је највећи спортски олимпијски фестивал за младе спортисте између 14 и 18 година, који се организује сваке двије године, у виду љетног и зимског фестивала, а домаћини овогодишње манифестације су градови Источно Сарајево и Сарајево.

Млади спортисти из 46 европских земаља, њих више од 1.500, такмичиће се у осам спортова – алпско скијање, биатлон, нордијско скијање, сноубординг, умјетничко клизање, брзо клизање, хокеј и карлинг.

(Срна)

ПОДРЖАЛА ФОРМИРАЊЕ ЦЕНТРА ЗА ТАЛЕНТЕ У СЕЛУ ЗГОЊЕВУ КОД ТРЕБИЊА

„Организоваћемо мини-конференцију градоначелника ради размјене искустава

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Требињу да ће њен кабинет подржати у овом граду неколико значајних пројеката у областима образовања, спорта и младих.

Цвијановићева је навела да ће, између осталих, бити подржани формирање центра за таленте у селу Згоњево код Требиња и изградња лифта на Факултету за производњу и менаџмент, гдје сада наставу похађа и двоје студената у инвалидским колицима.

„Образац који ће се примијенити за центар за таленте је нешто што се уклапа у оно што сам намјерила да радим као предсједник Републике – да имамо један такав центар на републичком нивоу, због чега нам је врло важно да такве центре имамо у различитим дијеловима Републике Српске како бисмо то могли да изведемо и на републичком нивоу“, рекла је Цвијановићева новинарима након састанка са замјеником градоначелника Требиња Мирком Ћурићем.

Она је истакла да подржава активизам који долази из Требиња, јер је тада и Влади и осталим институцијама много лакше да реализуију зацртане циљеве.

Према њеним ријечима, бројни капитални пројекти и социјални програми који су у протеклом периоду покренути у Требињу подстакли су је на идеју да се реализује конференција најодговорнијих људи са локалног нивоа како би могли да размијене искуства и виде како се реализују одређене инвестиције.

„Направићемо мини-конференцију начелника и градоначелника да бисмо могли да размијенимо искуства. Имамо неколико активних локалних заједница које су дизајнирале различите програме подршке и осмислили пројекте, али имамо и оне које поприлично спавају“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да јој се у Требињу посебно свиђају програми који су усмјерени ка селу и стварању услова да људи ту остану.

„Посебно ми се свиђа подршка родитељима чија ђеца иду у подручне школе. То је једно од рјешења за проблем пражњења села, осим изградње боље инфраструктуре“, рекла је Цвијановићева.

Ћурић је захвалио Цвијановићевој за посјету, али и подршку коју је као премијер увијек давала за све развојне иницијативе из овог града.

„Разговарали смо и о визији и идејама у наредном периоду. Драго ми је што ће одређени пројекти имати подршку кабинета предсједника“, рекао је Ћурић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар