Предсједник РС

Цвијановић: Сарајево настоји да што дуже задржи садашњи састав Савјета министара

„НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕ ШТО КОМШИЋ ГОВОРИ ДА У ТЕХНИЧКОМ МАНДАТУ ОСТАНЕ ЈОШ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ“
  • „Настоје се на дужи рок задржати људи с којима се очито могло сарађивати зато што су били такви да никада нису, иако долазе из Републике Српске, постављали услове, зауставили ниједну иницијативу која је искључиво везана за вољу, жељу и добробит политичког Сарајева“
  • Поводом одласка чланова Предсједништва БиХ у Брисел, нагласила: „Тамо ће бити теме које се односе на европски пут БиХ и подразумијева се да се испуњавају одређене обавезе. Треба се присјетити да смо ми чули од званичника ЕУ да и они очекују да ускоро буде формирана власт, да се успостави Савјет министара јер знају, исто као и ми, да није нормално стање да се у недоглед одуговлачи формирање власти“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да садашњи Савјет министара у техничком мандату нема никакав легитимитет, кредибилитет и ауторитет, те да је неопходно да буде формиран нови.

Цвијановићева је оцијенила невјероватном изјаву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да нема ништа против да Савјет министара у теничком мандату остане још четири године.

Она је истакла да је неприхваљиво и да није нормално да послије избора не буду имплементирани изборни резултати и упитала чему онда служе избори ако је тако.

Цвијановићева је нагласила да није нормално да се одуговлачи са формирањем власти и због механизма координације, јер и ту постоје проблеми с обзиром на то да у Савјету министара сједе људи који знају да ће отићи на неке друге позиције.

„Не вјерујем у њихову добру вољу ни намјеру да извршавају или координишу своје активности са осталим нивоима власти“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да у томе препознаје политички став који долази из Сарајева да се на дужи рок настоје задржати људи с којима се очито могло сарађивати зато што су били такви да никада нису, иако долазе из Републике Српске, постављали услове, зауставили ниједну иницијативу која је искључиво везана за вољу, жељу и добробит политичког Сарајева.

„Према томе, они њима одговарају. Очекујем да се то ускоро мора разријешити, иначе ако се не разријеши шаље веома лошу слику о самој БиХ која проведе изборе, али након тога не конституише институције на исправан начин. Наша очекивања су таква“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила на њену ранију изјаву да садашњи Савјет министара у техничком мандату не може преузети ниједну обавезу, а да било ко унутар и изван БиХ сматра да ту постоји легитимитет и да је то нешто што ће моћи да се спроведе.

Што се тиче одласка чланова Предсједништва БиХ у Брисел, Цвијановићева је навела да ће и тамо бити теме које се односе на европски пут БиХ и да се подразумијева да се испуњавају одређене обавезе.

„Треба се присјетити да смо ми чули од званичника ЕУ да и они очекују да ускоро буде формирана власт, да се успостави Савјет министара да знају, исто као и ми, да није нормално стање да се у недоглед одуговлачи формирање власти“, рекла је Цвијановићева.

Она од европских званичника очекује да понове своје ставове за које каже да су били довољно експлицитни и јасни, а то је да се конституише власт јер су избори проведени.

„Хоћемо да наставимо даље да радимо, има много ствари, завршавају се питања у вези са Упитником, онај додатни сет питања која смо добили, има много других ствари на којима се паралелно ради. Према томе потребни су им људи који имају и ауторитет и кредибилитет, а Савјета министара у техничком мандату то нема“, нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство зато што је Република Српска показала пуни капацитет и одмах послије избора приступила конституисању власти, успјела да усвоји буџет, програме економских реформи и показала да може да функционише.

„Међутим, има одређених ствари које су заблокиране на нивоу БиХ. Према томе, неопходно је да се успостави нови Савјет министара“, каже Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар