Предсједник РС

Цвијановић: Савјет министара био би већ формиран да на његово чело треба да дође Србин по вољи СДА

УПОЗОРИЛА: „БиХ ЈЕ У ВЕЋЕМ ПРОБЛЕМУ НЕГО ШТО ХОЋЕ ДА ПРИЗНАЈУ У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ“
  • У интервјуу РТРС оцијенила: „Није нормално да су сада на нивоу БиХ неки људи који су истовремено и извршна и законодавна власт. Имате човјека који је у истом моменту предсједавајући Савјета министара и члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ /Денис Звиздић/. Ненормално је и да је Игор Црнадак, који је посланик у Народној скупштини Републике Српске, уједно и министар иностраних послова БиХ“
  • „У ФБиХ постоји политички неред међу бошњачким и хрватским политичким субјектима. Постоји и злоупотреба и калкулација да поново буду избачени они који су изборни побједници да би се дошло до математичког облика власти како би били задржани људи који су по вољи СДА. Међутим, важно је да они који су побједници избора у сва три народа формирају власт“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да они који су блокирали формирање власти на нивоу БиХ не чине услугу БиХ, већ су јој задали огроман ударац, те навела да је БиХ у већем проблему него што хоће да признају у Федерацији БиХ.

Цвијановићева истиче да није нормално да су сада на нивоу БиХ људи који су истовремено и извршна и законодавна власт.

„Имате човјека који је у истом моменту предсједавајући Савјета министара и члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ /Денис Звиздић/. Ненормално је да је Игор Црнадак, који је посланик у Народној скупштини Републике Српске, уједно и министар иностраних послова БиХ. То показује да је БиХ у већем проблему него што хоће да признају у ФБиХ“, рекла је Цвијановићева.

Она наводи да се покушавају изиграти политички побједници, јер су неки странци сугерисали да треба условљавати тај процес и да на чело Савјета министара не дође кадар СНСД-а и Србин из Српске, те подсјећа да је воља бирача изиграна и прије четири године.

„Актуелни Савјет министара предуго одлази, иако је предодређено да то мора урадити, и нема ауторитет, кредибилитет и поруку коју може да пошаље на унутрашњем и спољном плану“, рекла је Цвијановићева вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Према њеним ријечима, људи из бошњачких партија који су највећи промотери брзог конституисања власти на нивоу БиХ данас су највећи кочничари, због личних несређених односа на унутрашњем плану.

Цвијановићева наводи да одређена условљавања када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ имају СДА, али и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

„Они су одлучили да изиграју законски рок за формирање власти на нивоу БиХ, иако су за то створене све претпоставке. Када је ријеч о ФБиХ слика је хаотична, што све говори“, каже Цвијановићева.

Она је нагласила да СДА не одустаје од идеје да себи бира партнере, умјесто да испоштује вољу грађана у Српској исказану на изборима.

Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а, наводи да се СНСД не свађа са СДА и да је ту ријеч о различитим виђењима дешавања након избора.

„Логика СНСД-а је једноставна и природна, а то значи да смо имали изборе и да је дошло вријеме да буду успостављени власт, институције и органи, те да они који су побиједили на изборима могу да врше власт у име грађана који су их бирали“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да у ФБиХ постоји политички неред међу бошњачким и хрватским политичким субјектима.

„У свему овоме видим злоупотребу и калкулацију да поново буду избачени они који су изборни побједници да би се дошло до математичког облика власти како би били задржани људи који су по вољи СДА. Међутим, важно је да они који су побједници избора у сва три народа формирају власт, јер имају потребан легитимитет“, каже Цвијановићева.

Она напомиње да након спроведених избора нема значајнијег приоритета од успостављања власти и институција, да би се могло несметано радити, и истиче да је власт у Српској формирана веома брзо након објављивања резултата избора.

„У Српској смо донијели стратешке документе и спровели низ активности до истека прошле године. У ову годину смо ушли спремни за нове изазове и да наставимо са започетим активностима. По правилу се у Републици Српској увијек прије формира власт него у ФБиХ, јер је једноставнија структура и у Српској су увијек јасније изражени побједници на изборима“, каже Цвијановићева.

Одговарајући на питање да ли сматра да би власт на нивоу БиХ била формирана прије да је предсједавајући Савјета министара требало да буде Бошњак, Цвијановићева је рекла да вјероватно би, поготово ако би то био Бошњак из „зна се које политичке партије“.

„Можда не ни био проблем да је то Србин, али по мјери Бакира Изетбеговића или политичког Сарајева, што додатно компликује ствари“, навела је Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар