Предсједник РС

Цвијановић: Српска је од завршетка рата била дискриминисана, али је ипак – бољи дио БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК РС У МОДРИЧИ: РС ЈЕ ОРГАНИЗОВАНИЈА, ЈЕДНОСТАВНИЈА И СВЈЕСНИЈА СЕБЕ ОД ФБиХ
  • Република Српска је кажњавана тако што је добијала два одсто донација, а ФБиХ 98 одсто. Затим је, приликом аранжмана са ММФ, ФБиХ могла да повуче средства када испуни услове, не чекајући Српску. Послије је било другачије: када Српска испуни услове није могла да повуче новац због блокаде из ФБиХ
  • „Нису тачне приче о вишим платама,  социјалним давањима и пензијама у ФБиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Модричи да је Српска увијек била и биће бољи дио БиХ, упркос чињеници да је од завршетка ратних сукоба постојала дискриминација међународне заједнице према Српској за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/.

„Подсјетићу вас на период након рата, када је као вид казне, Република Српска добијала два одсто донација, а ФБиХ 98 одсто. Затим, приликом аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ ФБиХ је могла да повуче средства када испуни услове, не чекајући Српску. Послије је било другачије, односно када Српска испуни услове није могла да повуче новац због блокаде из ФБиХ“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да је Српска увијек била организованија, једноставнија и свјеснија себе од ФБиХ.

„Код нас су увијек биле јасније ствари, а поготово ако погледате посљедњих годину дана. У овом периоду се може видјети како смо конституисали власт, односно дошли до нове Владе без застоја, на који начин извршавамо обавезе и имамо стабилну парламентарну већину“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да нису тачне приче о вишим платама у ФБиХ, социјалним давањима и пензијама.

„Начин успостављања пензионог систама у Српској и ФБиХ није исти. Сјетићете се и препорука ММФ-а и Свјетске банке да ФБиХ мора да усвоји бодовни систем и све што постоји у Српској да би ситуација била реалније приказана и тако исплаћиване пензије. Они имају око 82 одсто пензионера који примају пензију од 340 до 350 КМ и та градација је сасвим другачија у односу на нашу“, каже Цвијановићева.

Она је подсјетила да се у ФБиХ у пензију могло ићи са 20 година радног стажа, а у Српској са 15, што утиче на обрачун пензије.

Цвијановићева наводи да је, када је ријеч о пословној иницијативи, Република Српска једноставније уређена и зато је лакше започети одређене дјелатности.

„Трошкови пословања су нижи и сада ФБиХ уводи одређене мјере када је ријеч о збирној стопи доприноса. Мислим да треба да постоји конкуренција Српске и ФБиХ на здрав начин, али да нема потребе да стално ми будемо потцјењивани, јер смо организованији, једноставнији и свјеснији себе од ФБиХ“, закључила је Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар