Предсједник РС

Цвијановић: Српска стално потврђује да има капацитет не само да опстане него и да напредује

НА ДАН СРПСКЕ И ОВЕ ГОДИНЕ – СВЕЧАНИ ДЕФИЛЕ И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА
  • Српска доказала да може самостално да се избори са свим недаћама, кризама и проблемима који су је пратили, што посебно потврђује претходни период, када је била у одређеној блокади због неформирања Савјета министара и заустављања значајних пројеката
  • „Очекујем поновне нападе дијела политичког Сарајева због обиљежавања Деветог јануара као Дана РС. Ти напади се нису догађали да би се десили једном, да неко једном покуша да омаловажи Српску, укине дио њеног идентитета и да на томе стане прича
  • Поводом Дана Републике у Источном Сарајеву ће 10. јануара бити одржан концерт Полицијског оркестра МУП-а Српске, а, већ традиционално, празник ће бити обиљежен и у Брчко дистрикту
  • Нико од нас не очекује неке спектакулране ствари зато што имамо сада Савјет министара, али очекујемо да немамо више застоје који су били апсолутно непотребни и резултат су недостатка воље некога да се бави својим послом... Веома радује чињеница да је први радни дан предсједавајућег Савјета министара обиљежио састанак са премијерима Српске и ФБиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да ће Република Српска 28. рођендан дочекати политички и финансијски стабилно, те да је у току свих ових година показала пуни капацитет да може не само да опстане, већ и да напредује.

Цвијановићева је у интервјуу Срни рекла да је Република Српска доказала да може самостално да се избори са свим недаћама, кризама и проблемима који су је пратили, што посебно потврђује претходни период, када је била у одређеној блокади због неформирања Савјета министара и заустављања значајних пројеката.

„Атмосфера стабилности је нешто што дефинитивно карактерише Републику Српску и даје нам могућности да правимо реалне планове за наредни период. Захваљујући тој стабилности, Влада је успјела да за 2020. годину планира одређена повећања плата и пензија, социјалних давања, што је педантно израчунала, припремила и уврстила у буџет“, нагласила је предсједник Републике, додавши да је то атмосфера у којој Српска дочекује Дан Републике, који ће бити обиљежен 9. јануара.

На питање да ли очекује поновне нападе дијела политичког Сарајева због обиљежавања овог значајног датума за Републику Српску и њене грађане, Цвијановићева је рекла да је то сигурно, јер се ти напади, како је рекла, нису дешавали с намјером да се десе једном, да једном неко покуша да омаловажи Српску, укине дио њеног идентитета и да на томе стане прича.

„Ми у оквиру БиХ континуирано живимо у амбијенту оспоравања и то само по себи говори да тај амбијент није нимало здрав, али са друге стране знам да то није нешто што ће пореметити осјећања, жеље, опредјељења и ставове народа Републике Српске, што нам даје снагу да као власт радимо све оно што грађани од нас очекују“, истакла је предсједник Републике.

Она је нагласила да грађани не желе да се одрекну свог идентитета, својих обиљежја, значајних датума, који су много важни јер су то историјске чињенице, а не измишљене теме.

Према њеним ријечима, на институцијама је да поштују вољу грађана као што треба да поштују и њихова очекивања када је ријеч о економско-социјалној, безбједносној, привредној ситуацији, заштити интегритета и идентитета једног народа или цијеле Републике.

Она је навела да ће и ове године 9. јануара на Дан Републике бити одржана два централна догађаја у Бањалуци – свечани дефиле и свечана академија.

„Сваке године уложимо више енергије и жеље да се на што бољи начин обиљежи Дан Републике. Увијек сам поносна, као и сви наши грађани, када видим нашу полицију, њихову професионалност коју покажу на тај дан. То је нешто посебно. Свугдје се осјећа та празнична атмосфера, сви носе посебне емоције, пуни су наде и очекивања када је ријеч о будућности Републике Српске и још када имате такву институцију као што је МУП Републике Српске онда је догађај употпуњен“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да МУП Српске носи посебну тежину у поимању грађана с обзиром на то да у тој институцији виде некога ко о њима води рачуна, ствара услове за нормалан живот у безбједносном смислу, штити њихове животе и имовину, уставни поредак и све оно што јесте Република Српска.

Говорећи о могућности да Дан Републике некада буде обиљежен и на Палама, мјесту у којем је створена Република и основане све њене институције, Цвијановићева је у интервјуу Срни рекла да је опредјељење да се, с обзиром на главнину догађаја, велики број учесника и логистичку повезаност, Дан Републике обиљежава у Бањалуци, која је сједиште институција и административни центар Републике Српске.

„Никада не бих умањила значај било које наше општине или града, али републичка средишта увијек носе са собом и ту димензију да у њима буду организоване велике манифестације“, напоменула је Цвијановићева, подсјетивши да ће ове године поводом Дана Републике у Источном Сарајеву, 10. јануара, бити одржан концерт Полицијског оркестра МУП-а Српске, а, већ традиционално, празник ће бити обиљежен и у Брчко дистрикту.

Говорећи о економској ситуацији у Републици Српској и начинима како побољшати животни стадард грађана, предсједник Српске је рекла да је побољшање животног стандарда у срцу интересовања свих републичких институција, те да ту највише долази до изражаја Влада јер она, преко буџета и одређених давања, има механизме и полуге у својим рукама да то и реализује.

„Влада свакако не може све то да ради сама уколико нема добру конекцију са другим институцијама, превасходно са Народном скупштином, која треба да обезбиједи усвајање одређених закона који ће омогућити претпоставке за бољи живот грађана, и предсједником Републике, који управља многим политичким процесима или даје смјернице политичког и економског типа“, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да мора постојати јединство институција, које су потребне једна другој, а то подразумијева интегрисану активност у чијем фокусу је бољи живот грађана.

„Заједничким радом можемо да створимо могућности за отварање нових радних мјеста, да повећамо плате запосленим, пензије пензионерима, социјална давања, уведемо нека нова права, бринемо о борачким категоријама, што и јесу наши циљеви. Паралелно с тим проводимо и одређене реформе које ће створити претпоставке да можемо да реализујемо наведене циљеве. Трећа ствар која такође утиче на квалитет живота јесу инфраструктурни пројекти, јер за добру привреду, туризам, економски развој требају добри путеви и ауто-путеви, школе, болнице, домови здравља, вртићи…“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је истакла да је Влада на челу са премијером Радованом Вишковићем у већој мјери испунила њена очекивања, додавши да је задовољна њиховим радом, али да, као и у сваком послу, увијек има простора за побољшање.

„Показала се прилично успјешном комбинација искуства и младости и, генерално гледајући, задовољна сам оним што Влада ради у координацији са осталим републичким институцијама. Наставили су да раде неке ствари које су раније договорене и осмишљене, креирају и осмишљавају нове у сарадњи са социјалним партнерима, што је веома добро, јер најбоља рјешења су увијек та која се доносе заједно кроз разговоре и договоре. Комуникација је неопходна, јер да би добили боља рјешења увијек треба саслушати и уважити чињенице свих актера“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су добри међуљудски односи и међусобно разумијевање од великог значај за добар рад Владе, будући да то омогућава да се истопе међустраначке разлике.

Према њеним ријечима, колективитет и заједнички наступ доприносе да се испуни заједнички циљ, а то је савладавање свих препрека, побољшање финансијске слике и бољи стандард грађана.

Говорећи о раду директора јавних предузећа, Цвијановићева је рекла да и јесте и није задовољна њиховим радом, те да у том погледу увијек има већа очекивања, посебно када је ријеч о њиховом односу према власнику предузећа, односно Влади, те према буџету.

„Када је у питању њихов рад, имам велика очекивања, иако знам да постоје проблеми објективне природе и који су лимитирајући, али суштина је да морају да покажу жељу да раде и да постигну више. Њихов приступ мора да буде такав да покажу да воде рачуна о интересима Владе и обавезама према буџету, а да при томе раде у оквиру свог пословања“, навела је Цвијановићева, додавши да они морају много више да дају Републици.

Упитана шта очекује од новог Савјета министара, Цвијановићева је рекла да за почетак очекује релаксацију односа између различитих нивоа власти, што је веома важно за даљи рад.

„Неопходна је боља комуникација да би могли да координишемо све оно што је важно на реформском путу. Ентитетске владе су већ потписале документ о наставку реформи који је концизан и јасан и гђе је исказано опредјељење за наставак реформских процеса. Сада је најважније да се крене у реализацију пројеката који су из политичких разлога били на чекању у Савјету министара јер смо имали различите гарнитуре власти на два нивоа.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је већ рекао да је резултат петодневног мандата новог Савјета министара коначно рјешење проблема у вези са мостом `Братољуб`, на који се чекало толико година, иако су и Србија и Република Српска урадиле свој дио посла, али се неоправдано дуго чекала интервенција претходног Савјета министара да ријеши то питање – што никада нису учинили“, навела је Цвијановићева.

Наводећи да је то тек један од резултата рада новог Савјета министара, Цвијановићева је додала да је то велики помак, те да тек предстоје многе друге позитивне ствари, као што су ратификације бројних споразума који су на чекању већ дуже вријеме.

„Нико од нас не очекује неке спектакулране ствари зато што имамо сада Савјет министара, али очекујемо да немамо више застоје који су били апсолутно непотребни и резултат су недостатка воље некога да се бави својим послом. Такве ситуације сада више неће бити и вјерујем да ће то утицати на бољи живот грађана како у Српској тако и у ФБиХ“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је навела да је веома радује чињеница да је први радни дан предсједавајућег Савјета министара обиљежио састанак са премијерима Српске и ФБиХ.

„То већ показује његов стил рада и однос према послу. Сви који сједе у Савјету министара морају да разумију да највећи терет за све што се односи на организацију стварног живота грађана – од здравства, школства, пољопривреде, привреде, инфраструктуре, енергетике – носе премијери ентитета, јер су то ствари које се налазе на ентитетском нивоу“, подсјетила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да нема ништа логичније од тога да се троје људи састане и разговара о потребама грађана, нагласивши да је то за њу охрабрујући потез.

„Ти састанци су прилика да се види како поправити животни стандард грађана, олакшати им живот, шта се може урадити за њих, а не да мислимо само шта и како можемо покварити или отежати, а таквих ситуација у БиХ, нажалост, имали смо и превише“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је овај потез новог предсједавајућег Савјета министара позитивна порука за све у БиХ да се коначно пажња усмјери на оно што јесте стварни свакодневни живот грађана БиХ.

Коментаришући посљедња дешавања у Народној скупштини Републике Српске у току посебне сједнице када је разматран Програм реформи БиХ, Цвијановићева је рекла да је то била смишљена и испланирана акција с циљем да се направи проблем и обезвриједи највиша законодавна институција.

„Народна скупштина има посебну тежину и значај у самом настанку, као и каснијем развоју Републике Српске. Ко то не разумије и ко не разумије везаност грађана за институције Републике Српске, тешко да може било шта друго да разумије. Звиждање, лупање, фотографисање, ходање по скупштинској сали, вријеђање скупштинског руководства, премијера, министра, српског члана Предсједништва БиХ, бацање ствари у лице је понижење за парламент“, истакла је Цвијановићева.

Она је констатовала да то Народна скупштина Републике Српске није заслужила.

„Недопустиво је обезвриједити институцију која је удахнула живот Републици Српској и правити од ње циркус и царство непристојности и некултуре“, указала је предсједник Републике Српске и поручила да сви морају да поштују републичке институције и прописе, јер демократија није вријеђање и непристојно понашање, већ укрштање политичких ставова и аргумената.

Честитајући грађанима Републике Српске новогодишње и божићне празнике, те Дан Републике, Цвијановићева је изразила увјерење да ће празници бити прослављени са пуно вјере и наде у бољу будућност.

„Да би нам будућност била боља, морамо да радимо сви заједно – и институције и грађани. Институције морају да поштују своје грађане и њихова очекивања, а грађани институције, јер ако нема институција нема ни Републике нити испуњења њихових и наших очекивања“, нагласила је Цијановићева.

Она је рекла да Република Српска иде сигурним путем напријед и сваке године биљежи све боље резултате.

„Сигурна сам да грађани вјерују у нашу Републику Српску, која је преживјела многе изазове и искушења, те упркос свему опстала. Наша намјера је да Република Српска буде административно потпуно заокружена цјелина која ће успјешно да извршава све обавезе према својим грађанима“, закључила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар