Предсједник РС

Цвијановић: У БиХ је на сцени политичка и финансијско-економска блокада

ДОСАДАШЊА ГАРНИТУРА НА ВРХУ БиХ ПУНЕ ТРИ ГОДИНЕ НИЈЕ РАТИФИКОВАЛА НЕКЕ СПОРАЗУМЕ
  • „Циљ финансијско-економске блокаде је да се угуши живот у Републици Српској, што се неће десити јер ми имамо довољно своје аутономије, ауторитета и стабилности“
  • Политичко Сарајево је кренуло да се обрачунава финансијски и политички са Српском, а на крају ће БиХ претрпјети највећу штету, јер је БиХ какву они промовишу нереална“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су у БиХ на сцени политичка и финансијско-економска блокада.

Цвијановићева је појаснила да се кроз политичку блокаду настоји нанијети политичка штета, узурпирати права грађана да имају представљање у складу са својом израженом вољом на изборима, односно са изборним резултатима.

„Када кажем финансијско-економска блокада ту мислим на блокаду чија је намјера да се угуши живот у Републици Српској, што се неће десити јер ми имамо довољно своје аутономије, ауторитета и стабилности. Зато и чувамо ту стабилност да можемо да будемо функционални и извршавамо своје обавезе према грађанима“, истакла је Цвијановићева за РТРС.

На питање колико Републику Српску у реформама кочи све ово што се дешава на нивоу БиХ, Цвијановићева је рекла да у стварима у којима је Српска аутономна, не треба јој нико ни потписом, ни сагласношћу, те да ту нема никаквих проблема.

„Задовољна само што имамо стално повећане приходе, буџет испуњава све обавезе, нема никаквих кашњења, нема дугова и тако је већ од друге половине 2016. године. Сјећам се тачно, када сам водила Владу, кад је дошло до тог прелома и кад смо почели да биљежимо боље резултате, да будемо релаксирани и тај дио је сасвим у реду и функционише“, појаснила је предсједник Републике.

Међутим, како каже, има много пројеката на чију реализацију се негативно одражава актуелна ситуација у БиХ због неформирања Савјета министара, јер су на неки начин блокирани, заустављени и узурпирани.

„Слушала сам неки дан коментаре са нивоа БиХ, од гарнитуре људи који су требали већ да напусте те позиције, који говоре зашто сада не ради парламент када треба да се ратификују бројни споразуми, кажу да стоје три године. Питам их: ко је био тамо на власти прије годину, двије или три? Ево, на власти су и сада, па зашто то нису ратификовали? Зашто користе објашњење да нешто треба, а неће да формирају Савјет министара? Каква је то држава у којој споразум чека три године? Ако су имали већину зашто то нису радили до сада у парламенту?“, упитала је Цвијановићева.

Она је нагласила да „држава мора да буде функционална и проходна, а не да се три године чека ратификација споразума на основу којих ћете повући знатна средства“. „То је срамота“, констатовала је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да је цијели систем накарадно постављен када је ријеч о техничкој фази ратификације споразума кроз институције БиХ.

„Ако Буџет Српске улази у неки аранжман са неком међународном организацијом да би дошао до финансијских средстава, зашто ми то онда не бисмо ратификовали у својим институцијама и имали ту проходност?“, упитала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да Република Српска трпи штету због таквих процедура, али и оних који још при том неће да раде. „Ево, три године нису радили и бесмислено је да се сада помиње као разлог рад парламента, а не Савјета министара. Такође, имамо још неријешене рачуне у вези са расподјелом индиректних прихода, пролонгирају се рјешења одређених судских одлука, имамо тужбе с једне и друге стране, све то показује један несређен амбијент“, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да су финансијски аранжмани највидљивији и да то штети свима, не само Српској, него и Федерацији БиХ, те да постоје неке ствари које би требало да буду једноставне, а нису, наводећи примјер моста „Братољуб“.

На питање како ће Српска одговорити на те блокаде, Цвијановићева је рекла да ће одговор бити адекватан.

„Нећу конкретизовати шта ће то бити, јер су то важне ствари о којима треба да дискутују наше институције. То је већ један довољан корак да се донесу одређени закључци, да понудимо партнерство свима у БиХ, да сједнемо и једном више рашчистимо те односе, да видимо шта је то принципијелно, а шта не, шта треба да радимо, а шта не треба да радимо заједно. Та политика чистих рачуна некад ће се десити. Ово ће бити ситуација да се крене у сређивање рачуна, зато што је ненормално да вас неко бојкотује, да вам узурпира права, да вас блокира“, истакла је Цвијановићева.

Она је упитала и по којој логици политичари који су изабрани у ФБиХ имају право да заустављају политичку вољу Срба у Српској који су бирали своје политичке представнике.

„Они немајау право да то раде. БиХ је тако конципирана да овдје морају да се уважавају интереси и права свих – и Срба, и Хрвата и Бошњака, и по нашем уставу није битан број колико кога има, него та равноправност у оквиру конститутивности“, појаснила је Цвијановићева.

Предсједник Српске је поручила да нико нема права да ремети туђа права или блокира оно што је воља конститутивних народа.

„Очигледно да се то ради намјерно, једноставно да би се порушио тај концепт за који су се опредијелили грађани на изборима. Политичко Сарајево је кренуло да се обрачунава финансијски и политички са Српском, а на крају ће БиХ претрпјети највећу штету, јер је БиХ какву они промовишу нереална“, поручила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар