Предсједник РС

Цвијановић у Орашцу: Србија и Срспка да храбро иду напријед и чувају свој идентитет и језик

„НАША САРАДЊА ТРЕБА ДА БУДЕ У ИНТЕРСУ СРБИЈЕ И РС, А НЕ ДА БУДЕ УПЕРЕНА ПРОТИВ НЕКОГА“
  • „С правом смо окупљени око овог датума и око идеје државности, слободе и националног јединства, око прошлости, садашњости и будућности“
  • „У Српској данас скоро да нема општине у којој Србија није присутна кроз изграђену или реновирану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат. Са задовољством могу истаћи да су односи Српске и Србије данас на највишем могућем нивоу, а да у будућем периоду могу бити само снажнији и садржајнији“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас у Орашцу на обиљежавању Дана државности Србије да је дужност Србије и Српске да храбро корачају у будућност, да вриједно раде и да се развијају, али да истовремено снажно и љубоморно чувају свој идентитет и језик, да задрже традиционалне вриједности и његују историјско памћење.

„Велика ми је част да вам се обратим на овај дан – на Сретење, и на овом мјесту на којем је Србија 1804. године васкрснула, запалила пламен слободе и кренула путем коначног ослобођења“, рекла је Цвијановићева у обраћању поводом обиљежавања Дана државности Србије.

Да је Сретење важан датум у српској историји, подсјетила је предсједник Републике Српске, показује не само почетак Првог српског устанка, већ и то што је касније 1835. године на тај дан донесен и први демократски Устав Србије чиме је отпочело стварање модерне српске државе.

„С правом смо окупљени око овог датума и око идеје државности, слободе и националног јединства, око прошлости, садашњости и будућности, око обавезе да се чува мир и очува идентитет“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је пламен слободе који је упаљен те 1804. горио много пута у претходна два вијека, те да је за живот у слободи и миру плаћена превисока цијена, однесени су многи животи и проузрокована огромна страдања.

„Зато је наша обавеза у Србији и у Републици Српској да не заборавимо нашу прошлост и наше жртве. Наша је дужност да храбро корачамо у будућност, вриједно радимо и развијамо наше земље, али да истовремено снажно и љубоморно чувамо свој идентитет и језик, да задржимо своје традиционалне вриједности и његујемо историјско памћење“, поручила је предсједник Републике Српске.

Она је нагласила да је дужност садашње политичке генерације, као и оних који ће доћи послије ње, да уче из своје историје, да цијене скупо плаћену слободу и да заједнички чувају мир – како своју слободу више никада не би морали плаћати људским животима.

„Срећна сам што смо данас окупљени око Дана државности Србије и захвална сам предсједницима Александру Вучићу и Милораду Додику који су прије неколико година успоставили праксу заједничког обиљежавања значајних историјских датума из наше прошлости“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је као предсједник Републике Српске увјерена да ће та пракса и све друге добре ствари које су Српска и Србија у међувремену развиле у својим међусобним односима бити настављене и најавила да ће се залагати да та сарадња буде све јача и интензивнија.

„Она треба да буде у интересу Србије и Републике Српске, а никад уперена против неког другог. Та сарадња треба да потврди нашу блискост и одлучност да радимо заједно стварајући боље услове за живот наших грађана. Она треба да нам помогне да непрекидно јачамо наше институције како би могле одговорити на изазове новог времена“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је неизмјерно захвална руководству Републике Србије на разумијевању, принципијелној подршци дејтонској позицији Републике Српске, као и на бројним економским и инфраструктурним пројектима који су у Републици Српској реализовани уз финансијску помоћ Владе Србије.

„У Српској данас скоро да нема општине у којој Србија није присутна кроз изграђену или реновирану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат. Са задовољством могу истаћи да су односи Српске и Србије данас на највишем могућем нивоу, а да у будућем периоду могу бити само снажнији и садржајнији“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да сви знамо да вријеме пред нама неће бити лишено изазова, како политичких, тако и економско-финансијских, те да је зато важно јачање институција, његовање сарадње, одбране права на став, на слободу и право на развој Српске и Србије.

„Србији и Републици Српској желим мир, стабилност, економски напредак и безбједно окружење. И уз ове жеље, честитам вам Дан државности“, нагласила је предсједник Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар