Предсједник РС

Цвијановић: У свему што раде Србија и Српска – нема ништа проблематично за БиХ

„ПРОБЛЕМ ЈЕ У ТОМЕ ШТО ЈЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ПРОБЛЕМАТИЧНА“
  • „Задовољна сам што знам да нам је Србија ослонац и да имамо адресу гдје се можемо обратити, као и што на тој адреси раде веома одговорни људи који знају шта су потребе Србије, али и Републике Српске“
  • „Овдје је проблем што се БиХ не може изборити сама са собом и што у БиХ умјесто рационалног приступа станује мржња. Умјесто да смо након рата изградили односе, они су се закомпликовали. У СДА не видим партнера за рјешавање било ког проблема. Шта им смета Србија и шта их брига шта је ко од нас рекао или урадио?“
  • „Република Српска брани Дејтонски мировни споразум. Нећемо да нас санкционишу под изговором да урушавамо овај споразум. Хоћемо да се вратимо на оно што јесте функционална држава, као децентрализована онако како је замишљена и направљена, јер је све ово један експеримент који није дао резултат“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Броду да су изузетно квалитетни односи Српске и Србије и да у ономе што раде нема ништа проблематично за БиХ.

„Јако сам задовољна квалитетом наших односа. Тај квалитет се манифестује у политичком разумијевању, али и помоћи Србије у реализацији бројних пројеката у Српској“, рекла је новинарима Цвијановићева.

Упитана како коментарише негативне ставове политичког Сарајева према посјети званичника Српске Београду, Цвијановићева је рекла да се они (политичко Сарајево) осјећају јако несигурно у свакој ситуацији, препуни су мржње и сваку добру иницијативу претворе у проблематичну.

Она је истакла да је бескрајно захвална предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади те земље што су се ставили на располагање и успјели да реализују све што је планирано, са намјером да покажу шта Србија мисли о Републици Српској.

„Увијек ћу рећи да сам задовољна зато што знам да нам је Србија ослонац и да имамо адресу гдје се можемо обратити, као и што на тој адреси раде веома одговорни људи који знају шта су потребе Србије, али и Републике Српске“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да у свему овоме нема ничега лошег за БиХ.

„Међутим, БиХ је сама по себи проблематична. Овдје није ствар шта раде Србија и Република Српска, него је проблем каква је то БиХ. Према томе, тамо се увијек хистерише и галами. Они су размажена политичка структура која је навикла да од странаца, на трептај ока, добије све, која никоме не полаже рачуне за бројне процесе који су овдје отворени, а никада нису затворени, и што се данас носимо са тешким изазовима попут мигрантске кризе. Не дозољавају ни да се утврди да ли су њихови људи давали лажне визе“, каже Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, то су људи који никоме не полажу рачун ни када кажу да су миграти замјенска формула за туристе.

„Замислите да овако скандалозну изјаву добијете од било кога, поготово некога ко припада некој политичкој опцији и обавља важну функцију као што је министар. То су скандалозне ствари. Више ни не читам шта они говоре, јер знам шта им је дефицит и шта ће рећи“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да сарадња Српске и Србије не носи ризик за Бошњаке и Хрвате у БиХ, нити ће га носити.

„Овдје је проблем што се БиХ не може изборити сама са собом и што умјесто рационалног приступа станује мржња. Умјесто да смо након рата изградили односе, они су се закомпликовали. У СДА не видим партнера за рјешавање било ког проблема. Шта им смета Србија и шта их брига шта је ко од нас рекао или урадио?“, каже Цвијановићева.

Она је поновила да Република Српска брани Дејтонски мировни споразум.

„Нећемо да нас санкционишу под изговором да урушавамо овај споразум. Хоћемо да се вратимо на оно што јесте функционална држава, као децентрализована онако како је замишљена и направљена, јер је све ово један експеримент који није дао резултат“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да Република Српска жели партнере у БиХ са којима може озбиљно разговарати.

„Сада партнере немамо ни када причамо о инфраструктури, о енергетици, о мигрантима и безбједносној ситуацији, нити чему треба да служе безбједносне структуре. Моја порука је увијек да је неопходно јачати Српску, а наш однос са Србијом је такав да никоме није на штету, а на добробит је грађанима Српске, али и Федерације БиХ (ФБиХ). Србија је помагала повратнике у ФБиХ, чији је статус катастрофалан за разлику од повратника у Српску“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да бошњачки политичари беспотребно дижу галаму и причају да су званичници Српске дошли у Београд са неким циљем, а са сасвим другим се вратили у Бањалуку.

„Никада у Београд нисмо отишли без циља и никада се нисмо вратили да га не извршимо. Шта ће ко рећи и како тумачити – није битно, а ја само могу рећи да је наша мисија успјела. Захвална сам Вучићу и Влади Србије и овај пут за разумијевање и знам да је пред нама много заједничких битака јер смо у много чему заједничко ткиво и треба да радимо на добробит грађана и да никада не буде на штету било кога, као што и неће бити“, закључила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар