Предсједник РС

Цвијановић: Војска Српске настала је као народна и одбранила је Републику Српску

ЦЕНТРАЛНА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ДАНА ВОЈСКЕ РС И ДАНА ТРЕЋЕГ ПЈЕШАДИЈСКОГ (РС) ПУКА ОС БиХ
  • Српска је симбол наше слободе, живота, сигурности за наше грађане и зато је важно да смо сви, без обзира на којој позицији дјеловали, усмјерени на мир, стабилност, очување капацитета и идентитета Републике Српске, усмјерени на сарадњу са свима у БиХ, али да увијек знамо гдје припадамо и да је важно да дјелујемо заједно
  • „Не смијемо дозволити да нас свакодневни живот или рутинске обавезе које имамо отупе и учине нас неспособним да видимо или препознамо све стварне изазове са којима смо још суочени или да не препознајемо и не реагујемо на нападе који се у континуитету дешавају на статус, обиљежја, идентитет, али и на уставни и функционални капацитет Републике Српске”

ПРЕДАЈОМ рапорта предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, те интонирањем химни БиХ и Републике Српске „Моја Република” данас је у касарни „Козара” у Бањалуци почела централна свечаност поводом обиљежавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Војска Републике Српске настала као народна војска чији је циљ био да не дозволи поновна масовна страдања која су Срби доживјели у Другом свјетском рату, али и да одбрани Српску као мјесто у којем ће нове генерације живјети у слободи.

„Цијена коју смо за ту слободу платили била је превисока и зато се данас са посебним поштовањем сјећамо оних који су за слободу коју ми данас уживамо дали своје животе и дијелове тијела”, рекла је Цвијановићева обраћајући се на свечаности у касарни „Козара”.

Она је подсјетила да је током ратних дешавања погинуло више од 23.000 бораца и да је трајна обавеза да се чува сјећање на херојски пут Војске Републике Српске, али и да се очува Српска, њене надлежности и уставни капацитет, да се даље развија, гради, уређује и унапређује како ове жртве не би биле узалудне.

„Српска је симбол наше слободе, живота, сигурности за наше грађане и зато је важно да смо сви, без обзира на којој позицији дјеловали, усмјерени на мир, стабилност, очување капацитета и идентитета Републике Српске, усмјерени на сарадњу са свима у БиХ, али да увијек знамо гдје припадамо и да је важно да дјелујемо заједно”, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, датуми као што су Дан Републике, Дан Војске, Дан Полиције и многи други који нас окупљају су важни, али је једнако важно и да окупљање буде стално, свакодневно и око свих важних тема које су од значаја за Српску и њену будућност.

„Не смијемо дозволити да нас свакодневни живот или рутинске обавезе које имамо отупе и учине нас неспособним да видимо или препознамо све стварне изазове са којима смо још суочени или да не препознајемо и не реагујемо на нападе који се у континуитету дешавају на статус, обиљежја, идентитет, али и на уставни и функционални капацитет Републике Српске”, поручила је Цвијановићева.

Претходно је служен парастос, а у централној Спомен-соби у касарни „Козара” положени су вијенци.

Обиљежавању Дана Војске, осим Додика и Цвијановићеве, присуствују предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, народни посланици, министар одбране Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Присутни су и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ бригадир Милан Радојчић, пензионисани генерали Војске Републике Српске, представници Борачке организације Републике Српске, те представници других организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар