Предсједник РС

Цвијановић: Због блокаде Савјета министара – БиХ вегетира, а у ентитетима заустављен живот

„ОВА ВЈЕШТАЧКИ НАМЕТНУТА КРИЗА ВИШЕ ЋЕ СЕ ВРАТИТИ БиХ НЕГО ЕНТИТЕТИМА“
  • „Исцрпљивање БиХ долази управо од оних који највише заговарају БиХ и који воле да понављају да је БиХ њихова држава
  • „Политичко Сарајево поставља разне услове само да би се могло наћи објашњење за одуговлачење са формирањем Савјета министара, иако сви знају да је Народна скупштина Републике Српске донијела Резолуцију о неутралности и она се не односи само на НАТО, него на било који други евентуални војни савез. Зато отворено постављам питање: да ли ви онда, ни под разно, не третирате грађане Републике Српске који су преко својих представника ушли у институције Републике Српске и институције на нивоу БиХ? То је вама, значи, ирелевантно
  • „Многи су потцијенили СНСД мислећи да нам је веома стало да уђемо у власт на нивоу БиХ, па сада постављају услове за које мисле да ће СНСД да прихвати по сваку цијену. СНСД је свјестан тих манипулативних принципа и преварантских наступа посебно након искуства који смо имали прије четири године када је БиХ све вријеме била у неком застоју иако су причали да се као негдје крећемо. Ми смо и даље тамо гдје јесмо, ништа се није помакло с мјеста
  • „Циљ је да се у овој години дође до просјечне плате од 1.000 КМ. Постоје различита мишљења о томе. Неки, на примјер послодавци, кажу да то није реално, а са друге стране Влада сматра да се може ићи према томе циљу и да ће он бити достигнут јер Влада припрема низ законских рјешења која треба да послуже за растерећење привреде, стимулисање запошљавања у привреди и тако даље, а све с циљем да се тај новац за који сте ослобођени прелије у плате радника. Мислим да се ми полако али сигурно крећемо ка том циљу и не смијемо од њега одустати ни у ком случају

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је због неформирања власти на нивоу БиХ заустављен живот ентитета и кантона у Федерацији БиХ (ФБиХ), а БиХ је у стању вегетирања.

„Сада на сцени имамо неку врсту глуматања, немамо власт на нивоу БиХ која треба да ради у интересу грађана, ентитета и кантона у ФБиХ. Ти, који су у техничком мандату не раде ништа да поправе имиџ БиХ, да дају неку ноту кредибилитета пословима којима се баве. Ово је сада чисто вегетирање. Стављају се у парализу неки пројекти који су важни за живот грађана“, истакла је Цвијановићева.

Констатујући да се не може вјечно трпјети такво стање, предсједник Српске рекла је за сарајевски портал „Вијести“ да озбиљне политичке партије и институције увијек размишљају како могу да доскоче одређеној ситуацији и како да то ријеше, а то је веома једноставно јер у БиХ постоје изборни побједници који треба да чине власт и да је формирају без икаквих условљавања.

На тврдњу новинара да је Цвијановићева најавила да уколико власт не буде формирана до нове године да ће Република Српска имати неку врсту одговора, предсједник Српске је одговорила да она није рекла до нове године и да она не поставља рокове иако неки рок мора да постоји.

„Мене су новинари питали шта ако власт на нивоу БиХ не буде формирана до краја године и одговорила сам да наша реакција мора да буде сразмјерна акцији која буквално значи заустављање живота. Суштина је да имамо толико непотребних застоја у држави која ионако иде преспоро, која нема довољно енергије, унутрашњег повјерења, кохезије и ви још онда идете за додатним отежавањем различитим условљавањима и причом како не можете формирати Савјет министара ако се не пошаље годишњи национални програм. Да није та тема у питању, онда би било нешто друго, што је неозбиљно и додатно исцрпљује БиХ“, нагласила је предсједник Српске.

Она је додала да то исцрпљивање БиХ долази управо од оних који највише заговарају БиХ и који воле да понављају да је БиХ њихова држава, а та БиХ је већ довољно измучена земља од рата па наовамо тим политичким игранкама.

На питање да ли је могуће пронаћи формулу да изборни побједници у БиХ формирају власт, Цвијановићева је рекла да се представници Републике Српске, изборни побједници, чији је дио СНСД, прво руководе принципом да је сасвим логично и нормално да се при формирању власти спроведе изборна воља грађана, јер зашто се онда малтретирају грађани и излазе на изборе, зашто се троши толики новац за спровођење избора ако изборни побједници неће бити дио власти.

„То је принцип број један. Други принцип је да у БиХ не можете да баратате чисто политичком математиком каква постоји у неким другим друштвима управо због коегзистенције три етничке групе и осталих. Сасвим је логично да они који су побиједили буду ти који ће формирати власт и да представљају народ који их је изабрао“, навела је Цвијановићева.

Трећи принцип, каже она, који је утемељен на искуству из претходног четворогодишњег периода, односи се на једнообразну власт на различитим нивоима.

„Врло добро знамо како нам је било у претходном периоду кад немате спону, односно једнообразну власт на различитим нивоима, јер је веома тешко функционисати ако нема сарадње, разумијевања, повјерења и заједничког рада на одређеним пословима. Не можете ви све да радите тако што ћете стварима приступити на технички начин. Имате крупна питања попут европског пута. Колико год то неко називао техничким процесом, он то није, јер је ту море политичких одлука које треба да служе као погонско гориво за неке техничке радње које ће неко извршавати“, појаснила је Цвијановићева.

Из свега тога је јасно, додала је она, да они који су побиједили треба да формирају власт и да сносе одговорност, посебно зато што је тешко да функционишете у условима где је једна гарнитура на једном нивоу а друга на другом.

„Тада се неке ствари, које су редовне активности претварају у политичка попришта и губите вријеме и енергију да бисте одрадили нешто што је сасвим нормално да се уради. Када формирате власт онда се договарате са својим партнерима шта ће бити на агенди, чиме ће се бавити одређена институција у наредном периоду, договарате са… Али, очигледно да политичко Сарајево није за то, иако смо ми били спремни одмах након избора“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да политичко Сарајево поставља разне услове само да би се могло наћи објашњење за одуговлачење са формирањем Савјета министара, иако сви знају да је Народна скупштина Републике Српске донијела Резолуцију о неутралности и она се не односи само на НАТО, него на било који други евентуални војни савез.

„Значи, ви знате да постоји став институције Републике Српске која директно представља грађане преко људи који су тамо директно изабрани и не можете то да игноришете, јер држава овдје није ни од кога старија. Она је направљена на начин да је Република Српска унијела себе и свој суверенитет, који је функционално имала у том периоду, у нешто што је данас БиХ. Зато отворено постављам питање: да ли ви онда, ни под разно, не третирате грађане Републике Српске који су преко својих представника ушли у институције Републике Српске и институције на нивоу БиХ? То је вама значи ирелевантно“, рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да у БиХ тренутно влада мртвило, ништа се не дешава, нема никаквих разговора, осим штете која је евидентна, јер су заустављени сви пројекти.

„Одговорно тврдим да ће се ово стање и ова блокада, односно криза која је вјештачки наметнута, вратити БиХ више него ентитетима. За формирање власти нема никакве комбинаторике, имате јасну стабилну већину и све претпоставке су ту за некога ко хоће да формира власт“, рекла је предсједник Српске.

Она сматра да су многи потцијенили СНСД мислећи да им је веома стало да уђу у власт на нивоу БиХ, па сада постављају услове за које мисле да ће СНСД да прихвати по сваку цијену.

„СНСД је свјестан тих манипулативних принципа и преварантских наступа посебно након искуства који смо имали прије четири године када је БиХ све вријеме била у неком застоју иако су причали да се као негдје крећемо. Ми смо и даље тамо гдје јесмо, ништа се није помакло с мјеста. Због тих манипулација и преварантских наступа нама у СНСД-у је било јако важно да имамо контролу у Дому народа и да не дозволимо да о свему одлучују само неки људи који су представници у Сарајеву а да не одлучују институције Републике Српске“, појаснила је Цвијановићева, која је потпредсједник СНСД-а.

На питање када би БиХ могла да добије кандидатски статус, Цвијановићева је рекла да би на прву рекла да нема никакве шансе с обзиром на ситуацију у ЕУ и на дефиците које БиХ има, али политички прагматизам јој, како каже, налаже да размишљам на начин да ЕУ није институционално још спремна да размишља о проширењу.

„Постоје три, четири државе чланице које су априори против будућег проширења док се не ријеше односи у ЕУ. То може да траје 10 година. Не вјерујем да ће се то брзо ријешити с обзиром да нас нико не чека испружених руку. Они кажу да постоји европска перспектива, али то је једна лабава конструкција која се за БиХ и земље Балкана помиње још од 2003. а данас је 2019. година“, рекла је Цвијановићева.

Свакако да и БиХ, каже она, има много тога још да уради и из тог разлога треба што прије формирати власт како би почели са радом.

„С тога и мислим да треба што прије да почнемо да радимо, да будемо у процесу, да се крећемо, ионако не можемо ништа изгубити, а можемо само добити, јер би били друштво које је усвојило неке стандарде на којим је деценијама успјешно функционисао европски систем“, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановић: Најесен национални програм демографске обнове

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће на јесен, на њену иницијативу, бити пуштена у оптицај радна верзија националног програма демографске обнове, чији је циљ да се створе услови и амбијент за бољи живот грађана Српске.

„Национални програм демографске обнове предвиђа сет мјера које треба добро издефинисати. То је веома важно питање за Српску и с тога сам тај програм и покренула у сарадњи са Владом и осталим институцијама“, објаснила је Цвијановићева и нагласила да је то питање изузетно важно, те да захтјева укључивање свих институција.

Према њеним ријечима, документ ће да садржи разноврсне мјере тако да у његовој изради треба да буду укључене све институције, тим стручњака, Републички педагошки завод, здравствени сектор, пословна заједница, као и радници преко својих синдиката.

„Реализацијом овог документа, односно мјера које ће он да садржи желимо да направимо такав амбијент у друштву да би људи могли да раде, да имају боље и добро плаћене послове, да имају реално признату плату, а не да се варамо и да буду незадовољни данас као радници а сутра као пензионери. Документ ће да садржи разне мјере и у тој радној верзији, коју ћемо пустити у току јесени, филтрираћемо све оно што је потребно да би створили друштво задовољних људи“, прецизирала је предсједник Републике.

Она је додала да ће све институције сагледати те мјере и заједно ће се утврдити очекивања, да ли су она реална и какви се реални резутати могу постићи примјеном тог програма.

Прије него што је иницирала израду овог документа, Цвијановићева каже да је проучила сличне програме који су постојали у земљама окружења и у неким европским земљама.

„Кад се све сагледа једна од најважнијих ствари јесте економија, јер ће она омогућити реално запошљавање, гдје неће бити раскорака у платама у јавном сектору и приватном сектору, и да људи могу нормално да живе од свог рада. Ми морамо да осмислимо неку нову енергију у економској сфери, у привреди, нове послове који иду у корак са савременим токовима“, појаснила је Цвијановићева.

Она је за сарајевски портал „Вијести“ рекла да би то све унијело више социјалне правде и једнакости.

Говорећи о повећању плата у овој години, Цвијановићева је рекла да је циљ да се у овој години дође до просјечне плате од 1.000 КМ, те да је то и Влада Српске предвидјела у својим плановима као један од приоритета у раду.

„Постоје различита мишљења о томе. Неки, на примјер послодавци, кажу да то није реално, а са друге стране Влада сматра да се може ићи према томе циљу и да ће он бити достигнут јер Влада припрема низ законских рјешења која треба да послуже за растерећење привреде, стимулисању запошљавања у привреди и тако даље, а све с циљем да се тај новац за који сте ослобођени прелије у плате радника. Свако има своје виђење, али ја мислим да се ми полако али сигурно крећемо ка том циљу и не смијемо од њега одустати ни у ком случају“, нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о функцији предсједника Републике, Цвијановићева је навела да јој је као предсједнику Републике предност што је претходно била премијер и с тога јој је лакше да има интеракцију са Владом, јер зна на чему треба да раде заједно, а гдје треба пустити Владу да сама ради.

„Мој задатак као предсједника Републике, прије свега, јесте интеракција са свим институцијама, да обезбиједим њихово јединство, јер оне морају да говоре једним гласом и да се понашају синхронизовано, посебно када је ријеч о неким крупним политичким, економским и социјалним питањима, односно о свему ономе што дотиче живот Републике Српске и њених грађана“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је њена комуникација са институцијама Републике Српске стална, а посебно са премијером Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком с обзиром на њихову упућеност једних на друге.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар