Предсједник РС

Цвијановић: Зна Додик зашто упозорава да ће се Српска одвојити од БиХ ако јој насрну на име

„СРПСКА ЈЕ РЕАЛНОСТ, ТО СВИМА МОРА БИТИ ЈАСНО, НА СВАКИ ПОГРЕШАН КОРАК – СЛИЈЕДИ НАША РЕАКЦИЈА“
  • „Морамо послати поруку свима који упорно насрћу на Српску да колико је год снажна њихова акција, толико мора бити снажна наша реакција… Српска није та која прва повлачи потезе, нити је то радила у претходном приоду. Али, нема се окану напада на Српску и не губе вријеме обрачунавајући се са нечим са чим неће моћи. Знали смо увијек како ћемо одговорити и тако ћемо знати одговорити и на нове насртаје“
  • Скупштина српског народа у БиХ  је основана 24. октобра 1991. године – након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ – донијела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске. Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донијела 9. јануара 1992, а Устав 28. фебруара исте године

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Српска стабилна категорија и израз жеље српског народа да постоји, те поручила да ће Српска увијек знати да одговори на све насртаје.

„Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик апсолутно разумије све процесе и зна зашто је рекао да ће Република Српска расписати референдум и одвојити се од БиХ уколико Уставни суд БиХ прихвати иницијативу СДА да расправља о промјени назива Српска. Морамо послати поруку свима који упорно насрћу на Српску да колико је год снажна њихова акција, толико мора бити снажна наша реакција“, рекла је Цвијановићева новинарима у Маховљанима код Бањалуке.

Она је истакла да Српска није та која прва повлачи потезе, нити је то радила у претходном приоду.

„Људи се требају оканити напада на Српску и губити вријеме обрачунавајући се са нечим са чим неће моћи. Знали смо увијек како ћемо одговорити и тако ћемо знати одговорити и на нове насртаје“, рекла је она.

Она је истакла да је Српска израз жеље српског народа да постоји, извршава обавезе, живи у миру, развија се и ради на политичкој и социјално-економској стаблиности.

Цвијановићева је навела да је Српска реалност и да то сви морају схватити.

„Уколико се начини корак више у погрешном правцу, мора услиједити реакција“, каже Цвијановићева.

Република Српска расписаће референдум и одвојити се од БиХ уколико Уставни суд БиХ прихвати иницијативу СДА да расправља о промјени назива Република Српска, рекао је синоћ српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Маховљанима код Бањалуке да је доношење првог Устава било темељ слободе и постојања Српске и свега што је постигнуто у протеклих 27 година.

„Мукотрпно смо се борили да одбранимо позиције Републике Српске на правном, политичком, економском, социјалном и финансијском терену. Не постоји ниједна година у ових 27 да смо били лишени оптерећења и проблема, али сваки смо ријешили и превазишли“, рекла је Цвијановићева новинарима.

То говори, каже она, да је Република Српска витална, освијештена, спремна да брани своје потенцијале, право на став, слободу, мишљење, политичко дјеловање и организовање политичко-економског живота, уз његовање и јачање својих институција.

„Биће још изазова и у том смислу не треба да будемо наивни. Међутим, то ће ојачати вољу народа да се очува и одбрани Република Српска“, нагласила је Цвијановићева.

Сутра се навршава 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.

Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донијела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донијела 9. јануара 1992, а Устав 28. фебруара исте године.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар