Предсједник РС

Додик: Ако буде притиска да БиХ уђе у НАТО – РС ће размотрити могућност изласка из ОС БиХ

РУКОВОДСТВО СРПСКЕ ПРОТИВ ПРИСТУПАЊА БиХ ВОЈНИМ САВЕЗИМА
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Република Српска неће подржати активацију МАП-а јер би захтјевала кршење резолуције Народне скупштине РС о војној неутралности

РУКОВОДСТВО Републике Српске одлучило је да не подржава улазак Босне и Херцеговине у било који војни савез, те да су све активности на активацији Акционог плана за чланство БиХ у НАТО неприхватљиве за РС.

Милорад Додик, председавајући Предсједништва БиХ, након састанка је рекао да ће – уколико се наставе активности на том плану – РС размотрити могућност изласка из Оружаних снага БиХ.

Такође, нагласио је да је данашње формирање војске Косова директно кршење Дејтонског мировног споразума који говори о регионалној стабилности.

Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске, рекла је да је састанком показана политичка зрелост и да би активација МАП-а захтјевала кршење резолуције Народне скупштине РС о војној неутралности, те да је један од закључака да се не подржи активација МАП-а.

Цвијановићева је навела и то да није тачно да се уласком у НАТО поправља ситуација у земљи у смислу стабилности.

Састанку су присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић ипремијер Радован Вишковић, те министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и министар правде Српске Антон Касиповић.

Министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак, те министри безбједности и спољне трговине и економских односа – Драган Мектић и Мирко Шаровић нису дошли на данашњи састанак.

Састанку су присуствовали и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, као и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Позиву су се одазвали и предсједник ДНС-а Марко Павић, предсједник СП-а Петар Ђокић, предсједник НДП-а Драган Чавић, као и Недељко Гламочак из СДС-а и Перица Бундало из ПДП-а.

Дошли су и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник Републичке организације породица заробљених цивила и погинулих бораца Недељко Митровић и предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић.

Такође: и предсједавајући Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац, предсједник Организације старјешина Републике Српске Милован Милутиновић и предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар