Предсједник РС

Додик: Ако на изборе изађе 650.000 грађана – добијам 123.000 гласова више од Иванића

„У СРПСКОЈ НЕМА ОРГАНИЗОВАНИХ БАНДИ НИ ПАРАВОЈНИХ ФОРМАЦИЈА, РАЗБИЛИ СМО АУТО-МАФИЈУ“
  • „Недопустив је случај тероризма у Зворнику, гдје је терориста напао полицију пушком, а она се бранила пиштољима и то само са десет метака, колико су имали право, и ја то нећу дозволити“
  • Постоји озбиљан проблем због спекулативних неистина министра безбједности Драгана Мектића о постојању паравојних организација у Републици Српској. Те неистине оду у свијет и онда људи који воде Српску сада морају да објашњавају да су такве информације спекулативне
  • „Било би глупо да се Република Српска, која има формалне органе безбједности, као што је полиција, бави причом о некој паравојсци. Спреман сам и даћу увијек налог да се драматично обрачуна са сваком појавом такве врсте“  
  • Ако одлучимо да кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске буде Жељка Цвијановић, разлика гласова у њену корист у односу на кандидата СДС-а Вукоту Говедарицу била би 80.000 гласова“
  • Анкете показују да ће СНСД на предстојећим изборима освојити 41,7 одсто гласова, 18,6 СДС, 9,2 ДНС, 7,7 ПДП, СП више од пет одсто гласова, док НДП неће ни прећи изборни цензус

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да је поносан на безбједност и стабилност у Српској.

„Имамо стабилност у Републици Српској. Нисмо без опасности, али тренутно у Српској нема организованих банди, криминалних група. Ми смо разбили ауто-мафију, има ових који се баве протурањем дроге, најчешће у транзиту, али и то покушавамо да разбијемо колико можемо у сарадњи са другима“, рекао је Додик.

Додик је поновио да у Републици Српској нема паравојних организација, али да има параџемата, 113 вехабијских и селафијских група чији припадници овдје повремено долазе, истичући да је Република Српска спремна у сваком тренутку да дјелује, те да је за то потребна обучена и наоружана полиција.

Он је за РТРС рекао да је све легитимно и легално када је ријеч о набавци наоружања за полицију Републике Српске, јер полицајац који се на терену суочава са тероризмом мора имати на располагању средства да дјелује превентивно и, ако је потребно, силом.

„Недопустив је случај тероризма у Зворнику, гдје је терориста напао полицију пушком, а она се бранила пиштољима и то само са десет метака, колико су имали право, и ја то нећу дозволити“, поручио је Додик.

 

Данас дао интервјуе за Раша тудеј и Њујорк тајмс

Додик је рекао да је данас дао интервјуе за познате свјетске медије „Раша тудеј“ и „Њујорк тајмс“, чији су новинари имали готово идентична питања о политичкој, безбједносној ситуацији, те будућности БиХ и Републике Српске за десет година.

„`Рашу тудеј` је интересовао развој ситуације у вези са Дејтонским мировним споразумом, кршењем тог споразума, како је Република Српска задовољна тим и какву БиХ ми данас подржавамо или не подржавамо“, навео је Додик.

Он је додао да је новинаре „Њујорк тајмса“ интересовало то гдје су „Ноћни вукови“, те истакао да су за Републику Српску важни добри односи са Русијом.

„Углавном, мало занимљиво, било је отворено, релаксирано. Знате, њих не занима када кажете да је овдје проблем повратка ратника са сиријског ратишта, они кажу то је стара тема“, каже Додик.

Према његовим ријечима, њих интересују наводне паравојне формације које су измишљене од неких људи из БиХ који имају формалне позиције.

„Треба разумјети Запад, они размишљају по принципу званичних информација, ако вам неки министар каже неку информацију, онда се сматра да је то провјерена и званична информација, а не спекулација“, додао је предсједник Српске.

Додик је истакао да у БиХ постоји озбиљан проблем због спекулативних неистина министра безбједности Драгана Мектића о постојању паравојних организација у Републици Српској. Те неистине, рекао је Додик, оду у свијет и онда људи који воде Српску сада морају да објашњавају да су такве информације спекулативне природе.

 

Прича о паравојним организацијама ради дестабилизује Републике Српске

Додик је рекао да се одједном појавила прича о паравојним организацијама с намјером да се дестабилизује Република Српска, додајући да је најбоља дестабилизација када се измисли спекулација и натјерају људи који су одговорни да се тиме баве.

Он је додао да такве информације представљају слуђеност која нема ништа са озбиљним послом, а с друге стране говори о томе каква је БиХ држава.

„Очигледно је да овдје тај медијски приступ спекулативни и аферашки одређује и динамику политичког живота и то не можете да избјегнете без обзира колико је глупа прича о паравојним организацијама коју неко из спекулативних разлога и због лажи пласира у јавност, и ви дођете у ситуацију да вас о томе пита велики `Њујорк тајмс`“, истакао је Додик.

Предсједник Додик је рекао да је Мектић склон да на брзину износи непровјерене информације, али да он вјерује Полицији Републике Српске која је рекла да у Српској нема паравојних организација.

 

„Спреман сам да да налог за обрачун са сваком паравојном организацијом“

„Било би глупо да се Република Српска, која има формалне органе безбједности, као што је полиција, бави причом о некој паравојсци. Спреман сам и даћу увијек налог да се драматично обрачуна са сваком појавом такве врсте“, поручио је Додик.

Додик је поновио да Република Српска једина функционише у БиХ.

„Не функционишу заједничке институције БиХ или глуме да функционишу, јер тамо нема већине. Тамо имате потпуну неозбиљност везано за информације, стављају се људи као пријетња миру и безбједности који немају везе с тим и то говори да неозбиљни државни органи то раде“, рекао је Додик.

Он је навео да Федерација БиХ сама не може да склопи Владу, која не функционише, јер не може да се састане већ мјесец дана, а законска обавеза је сваких седам дана.

„Имате Републику Српску која у свему томе измирује све своје обавезе и институционално функционише, парламент Српске показује своју парламентарну динамику и доноси веома важне одлуке“, додао је Додик.

 

„Разлика између мене и Младена Иванића ће бити више од 120.000 гласова“

Предсједник СНСД рекао је и да данашње анкете показују да ће разлика између њега и Младена Иванића на предстојећим изборима за српског члана Предсједништва БиХ бити 123.000 гласова у његову корист, ако на изборе изађе 650.000 грађана, колико их је изашло на прошле изборе.

„Ако одлучимо да кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске буде Жељка Цвијановић, разлика гласова у њену корист у односу на кандидата СДС-а Вукоту Говедарицу била би 80.000 гласова“, рекао је Додик за РТРС.

Додик је рекао да анкете показују да ће СНСД на предстојећим изборима освојити 41,7 одсто гласова, 18,6 СДС, 9,2 ДНС, 7,7 ПДП, СП више од пет одсто гласова, док НДП неће ни прећи изборни цензус.

Он је рекао да СНСД има кандидата за предсједника Републике Српске, али да је само потребно да се то формално спроведе.

„Уважавам коалиционе партнере и њихову некакву динамику. Марко Павић је мој сарадник 20 година и ми смо најдуговјечнија коалиција, СНСД-ДНС-СП, на Балкану и заједно ћемо ићи на предстојеће изборе, јер је наш коалициони потенцијал 65 одсто“, истакао је Додик.

Лидер СНСД-а је рекао да жели да коалиција има потенцијал 70 одсто, да би двотрећински могла утицати на промјену Устава Републике Српске.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-U-BiH-postoji-ozbiljan-problem-zbog-spekulativnih-neistina-koje-iznosi-Dragan-Mektic/469981

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар