Предсједник РС

Додик: БиХ није држава српског народа, у њу су га угурали на крају рата и упркос распаду Југославије

КОД СПОМЕН-КОСТУРНИЦЕ У ДРАКУЛИЋУ ОДАТА ПОШТА 2.300 СРБА КОЈЕ СУ ЗВИЈЕРСКИ ПОБИЛЕ УСТАШЕ
  • Милорад ДОДИК: „То  су хтјели неки моћници а српски народ од тога није имао било какву корист. Српски народ није био довољно организован у прошлости, јер није имао државу која би га бранила због чега је данас важна Република Српска као одраз слободе српског народа. На овим просторима, једино што је извјесно и трајно јесте Република Српска, а БиХ тек треба да се види како ће изгледати“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Чињеница је да је у овим приградским селима Бањалуке на најсвирепији начин само у једном дану, без испаљеног метка и са несумњивом геноцидном намјером, ножевима, сјекирама, крамповима и другим хладним оружјем убијено 2.315 Срба од чега 551 дијете, од новорођенчета до четрнаестогодишњака, говори о нечему много страшнијем него што су очекивана или предвидива ратна страдања

КОД Спомен-костурнице у Дракулићу служен је парастос за 2.300 Срба, које су у само једном дану прије 77 година поклале усташе у овом бањалучком насељу, као и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Служењу парастоса присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар правде Антон Касиповић, генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран, делегација Народне скупштине Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и предсједавајући Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић.

Парастосу, након којег су положени вијенци на Спомен-костурницу и одржани пригодни говори, присуствовали су и представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, потомци жртава овог усташког покоља и бројни грађани Бањалуке.

Окупљенима су се обратили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Претходно је у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена Света литургија.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману „Дракулићи“ покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије кога су чак потровани пси у тим селима – да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за „Хрватску крајину“ Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, наводи се у овом роману.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

Додик: Нису оклијевали да убију свакога ко се крсти са три прста

  • Предсједавајући Предсједништва БиХ  оцијенио да су данашњи напади на Републику Српску дио једног дугог историјског пута усмјереног ка страдању Срба и жеље да оду са ових простора и изгубе свој било какав друштвено-политички субјективитет. Поручио  је да неће проћи никакви атаци на Републику Српску и упозорио да се српски народ мора окренути борби за државу и слободу

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да српски народ у Републици Српској остаје трајно опредијељен да чува сјећање на све страдале српске жртве у Другом свјетском рату и да додатно изгради своју слободу и државу.

„За Србе су увијек биле важне двије ствари у њиховој историји – слобода и држава“, истакао је Додик у обраћању окупљенима послије парастоса у Дракулићу код Бањалуке, гдје је данас обиљежено 77 година од усташког злочина над Србима у овом и околним селима.

Он је рекао да се српски народ годинама окупљао у Дракулићу да обиљежи годишњице страдања жена, дјеце, стараца од помахнитале усташке руке која је убила у Другом свјетском рату више од 700.000 Срба на разним стратиштима.

„Нису оклијевали да убију свакога ко се крсти са три прста, ко је Србин, притом не питајући за било какву кривицу“, истакао је Додик.

Додик је изразио увјерење да Срби у Републици Српској данас имају своју државу и слободу, те поручио да те двије ствари нико не може да угрози и неће да угрози.

„На нама је да нашу земљу, државу, уредимо на начин како мислимо да је то најбоље и то је дуг према овим невино страдалим на овим просторима и на свим другим мјестима гдје су Срби страдали“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је у Јадовну убијено око 45.000 Срба, исто толико на Пагу, а у Јасеновцу 700.000, иако у посљедње вријеме неки покушавају да умањују број жртава.

Додик је додао да треба имати на уму податке којима располажу јеврејски стручњаци који кажу да је у том концентрационом усташком логору убијено 700.000 Срба.

Он је рекао да БиХ није држава српског народа, већ да су га ту угурали на крају рата, а послије распада бивше Југославије.

Додик је објаснио да су то хтјели неки моћници и да српски народ од тога није имао било какву корист.

Према његовим ријечима, српски народ није био довољно организован у прошлости, јер није имао државу која би га бранила због чега је данас важна Република Српска као одраз слободе српског народа на овим просторима.

„На овим просторима, једино што је извјесно и трајно јесте Република Српска, а БиХ тек треба да се види како ће изгледати“, оцијенио је Додик.

Он је оцијенио да су данашњи напади на Републику Српску дио једног дугог историјског пута усмјереног ка страдању Срба и жеље да оду са ових простора и изгубе свој било какав друштвено-политички субјективитет.

Додик је поручио да неће проћи никакви атаци на Републику Српску, те да се српски народ мора окренути борби за државу и слободу на овим просторима.

Цвијановић: Обавеза је свих да чувају Српску јер је она гаранција да ће српски народ имату слободу

  • „Будућност Републике зависи од нашег историјског памћења, али и наше исправне спознаје о нашем окружењу, као и свијету у којем живимо. Зато су наша политичка и наша народна воља кључни за очување слободе коју живамо и коју желимо оставити генерацијама које долазе“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Дракулићу да се на овом мјесту прије 77 година десио најмонструознији злочин не само у Другом свјетском рату већ, уопште, у крвавој балканској историји.

„Тежина злочина и масовног покоља који су усташе починиле тог 7. фебруара 1942. године налаже да се сјетимо тешко пострадалих жртава и искажемо им поштовање, али и да сјећајући се прошлости мало дубље и озбиљије размишљамо о нашој садашњости, а посебно будућности“, истакла је Цвијановићева у обраћању послије парастоса жртвама у Дракулићу.

Она је подсјетила да се у рату, када се сударе војске, очекује да ће бити и жртава и да ће страдати не само војници већ и цивили.

„Али, чињеница је да је у овим приградским селима Бањалуке на најсвирепији начин само у једном дану, без испаљеног метка и са несумњивом геноцидном намјером, ножевима, сјекирама, крамповима и другим хладним оружјем убијено 2.315 Срба од чега 551 дијете, од новорођенчета до четрнаестогодишњака, говори о нечему много страшнијем него што су очекивана или предвидива ратна страдања“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је оцијенила да нормалан човјек не може да се не запита која мржња или која идеологија, које зло или који вјерски или политички циљ, може на тако страшне, масовне и звјерске походе нагнати другог човјека.

Према њеним ријечима, много је таквих стратишта, од Јасеновца, Пребиловаца, Јадовна, херцеговачких и крајишких јама и других мјеста.

Цвијановићева је напоменула да се такав усташки злочин десио и у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама, у руднику Раковац и у околним селима Пискавици и Ивањској, гдје су, осим цивила, на најстрашнији начин убијана дјеца и системски и плански затиран живот од стране Независне Државе Хрватске.

Она је подсјетила да је и у претходном одбрамбено-отаџбинском рату било много жртава и страдања и да све то говори да се веома озбиљно мора размишљати о будућности, извлачити поуке из прошлости, али исто тако анализирати садашње процесе и окружење.

„Ми данас уживамо слободу, јер имамо Републику Српску. Остварујемо се као друштво, имамо свој циљ и градимо је за генерације које ће доћи. Цијена коју смо за ту слободу платили у претходном рату била је висока, али би била виша да нисмо имали Републику Српску и да у међувремену нису изграђивали и јачали наше институције, ми бисмо данас са мање неизвјесности гледали у будућност“, нагласила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је обавеза свих да чувају Републику Српску, јер је гаранција да ће српски народ имату слободу.

Цвијановићева је рекла да српски народ жели да живи у миру са другим народима, али и да сачува своју аутономију, уставни капацитет и право да управља политичким и економским процесима, који су важни за даљи развој.

Она је напоменула да ни ово вријеме није лишено изазова и притисака различите природе и да је зато важно јачати институције Српске и њихову способност да одговоре на потребе грађана.

„Будућност Републике зависи од нашег историјског памћења, али и наше исправне спознаје о нашем окружењу, као и свијету у којем живимо. Зато су наша политичка и наша народна воља кључни за очување слободе коју живамо и коју желимо оставити генерацијама које долазе“, истакла је Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар